Verslag congres: motie Israël-Palestina aangenomen 

23 april 2024

Afgelopen zaterdag organiseerden we maar liefst drie congressen: het PvdA-congres, het GroenLinks-congres en het gezamenlijke congres. Gezamenlijk zetten we een volgende stap in de linkse samenwerking en stelden we het Europese verkiezingsprogramma ‘Sterker met Elkaar’ vast. Met dit roodgroene programma kunnen we een vuist maken voor een sociaal, groen en veilig Europa. 

Een groot deel van het congres stond in het teken van de oorlog tussen Israël en Palestina. Namens de partijbesturen dienden Gebke van Gaal (internationaal secretaris van GroenLinks) en ik een motie in, die de fractie opriep om zich hard te blijven maken voor: 

  • Een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren.
  • Meer druk voor het toelaten van humanitaire hulp.
  • De vrijlating van gijzelaars.
  • Een duurzame vrede, met een tweestatenoplossing met gelijke rechten voor alle bevolkingsgroepen.

De motie werd uiteindelijk door 98% van de leden aangenomen. Met deze gezamenlijke uitgangspunten kunnen we de druk op de Nederlandse regering verhogen. Want met zoveel ellende kan Nederland niet langer aan de zijlijn staan.

Tot slot organiseerden we in samenwerking met de Foundation Max van der Stoelen en de International Foundation GroenLinks voor maar liefst 450 leden een sessie over Europese veiligheid. Met sprekers Melanie Vogel (co-voorzitter Europese Groenen), Kati Piri (Kamerlid) en Roderick Kefferpütz (directeur of the Heinrich-Böll-Stiftung European Union) bespraken we de noodzaak van investeringen in de Europese veiligheid en de Russische dreiging. 

Het enthousiasme en de betrokkenheid van leden op het congres stemt hoopvol. De komende tijd gaan we samen aan de slag voor een fantastische verkiezingsuitslag op 6 juni! 

Vriendelijke groeten,

Ties