Keerpunt Europa

16 mei 2024

Keerpunt Europa

Keerpunt ’72 leidde in de jaren ’70 tot het meest linkse kabinet dat Nederland ooit gekend heeft. Ruim 50 jaar later staan we wederom op een belangrijk keerpunt in onze geschiedenis: er woedt een oorlog in Oekraïne en Gaza, er dreigt een klimaatcatastrofe en de democratie in Europa staat steeds verder onder druk door de opkomst van extreemrechtse partijen.

Afgelopen zaterdag 11 mei organiseerden we samen met de Party of European Socialists and Democrats (PES) het event ‘Keerpunt Europa’ in het Groothandelsgebouw in Rotterdam. Jan Pronk, die een van de hoofdrolspelers was bij de totstandkoming van Keerpunt ‘72, benadrukte bij de start van het event het belang van samenwerking voor de realisatie van progressieve politiek. Toen én nu. 

Ook organiseerden we panels over de essentiële thema’s van deze tijd: klimaatrechtvaardigheid, veiligheid en de bescherming van de rechtsstaat. En dat deden we met een mooi rijtje sprekers: van europarlementariërs Thijs Reuten, Mohammed Chahim en Tineke Strik tot hoogleraren John Morijn en David Djaiz. 

Een bijzonder moment tijdens de dag was de ondertekening van een gezamenlijke verklaring door de spitzenkandidaten Nicolas Schmit en Bas Eickhout, waarin de belofte werd gedaan nooit te zullen samenwerken met extreemrechts. Met deze ondertekening werd niet alleen een belangrijke stap gezet naar nauwere samenwerking tussen de sociaaldemocraten en groenen in Europa, maar werd ook de druk verhoogd op Commissievoorzitter Von der Leyen om zich ook uit te spreken tegen extreem-rechts. 

Tot slot gaf Frans Timmermans een vlammende speech over wat er bij de verkiezingen op 6 juni op het spel staat, en schetste hij zijn toekomstbeeld van de EU voor de komende jaren. En aangezien de dag zo’n succes was, hebben we meteen besloten volgend jaar wederom een Keerpunt Europa te organiseren. Wordt dus vervolgd!

Voor nu gaan we vol optimisme verder met de campagne. Op naar 6 juni!

Het statement dat Bas en Nico beiden tekenden:
The European Union is built on the commitment to democracy, freedom and social cohesion. It is a historic project of progress that has brought peace and shared prosperity to our continent.

With the rise of the far-right, democratic values are under attack all over Europe. And where the far-right is in government, the right to strike and workers’ rights, press freedom and the rule of law, and women’s and LGBTI rights are at stake.

For the Party of European Socialists and Democrats and the European Greens, there is no ambiguity. We will work hard to provide a better life to citizens and promise every voter in Europe that: we will never cooperate or form a coalition with the far-right. In the European Parliament, this means no cooperation with ECR or ID. Now and in the future.