Een gezamenlijke, Europese vuist tegen extreemrechts

6 maart 2024

“It is up to us if Europe will choose fear or hope, closure or progress, the past or the future, and we owe it to the next generation.”

Met een vlammende speech zette Elly Schlein, leider van de Italiaanse sociaaldemocraten, de toon op het congres van de Europese sociaaldemocraten (PES) in Rome. Hiermee trapte zij in aanwezigheid van een delegatie van partijgenoten – van de PES-delegatie tot Europarlementariërs en deelnemers aan de leergang de Europeanen – de campagne af voor de Europese campagne. 

Het congres was een uitgelezen mogelijkheid om ideeën en lessen met Europese collega’s uit te wisselen. Op vrijdag begon de dag met de lancering van de campagne die de PES in samenwerking met de Young European Socialists (YES) heeft gemaakt, waar ook de Jonge Socialisten van deel uitmaken. Lees hier meer over de campagne “Europe belongs to youth”

De hoofdsessie die op deze dag plaatsvond stond in het teken van de opkomst van extreemrechts in Europa. Experts en politici uit Zweden, Italië en Hongarije deelden hun visie op belangrijke vraagstukken: welke thema’s moeten we als progressieven op inzetten in de campagne? Hoe verdedigen we de rechtsstaat en de meest kwetsbaren in onze samenleving? En hoe versterken we de onderlinge relaties om structureler lessen uit te wisselen? Thijs Reuten sprak over de overwinning van Wilders en de impasse die is ontstaan in Nederland. 

Ook was er vrijdag een bijeenkomst van het European Forum – een organisatie waar de PvdA een belangrijke rol in speelt – over de uitbreiding van de Europese Unie. In aanwezigheid van onze internationaal secretaris Ties Huis in ‘t Veld bespraken leiders van sociaaldemocratische partijen uit de Westelijke Balkan de grootste uitdagingen op hun pad richting de EU. Met de Russische dreiging is het duidelijk dat de EU zich zal moeten voorbereiden op verdere uitbreiding. 

Zaterdag ging het congres officieel van start. De dag begon met speeches van onder anderen premiers Pedro Sánchez, António Costa en Mette Frederiksen. Frans Timmermans deed als een van de hoofdsprekers een pleidooi voor een Europese samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn en waar we nooit iemand in de steek zullen laten. Hij benoemde de moedige mensen die in Rusland bloemen leggen voor Navalny, de strijd die we samen voeren vóór eerlijke en gelijkwaardige democratieën en tegen autocratie en populisme en het belang van klimaatrechtvaardigheid.

Na de panels en speeches werd het verkiezingsmanifest vastgesteld. Vanuit het internationaal secretariaat hebben we samen met bondgenoten in de onderhandelingen er hard voor gepleit stevig te blijven staan voor de Green Deal. En met resultaat: klimaatrechtvaardigheid is een van de kernpunten geworden van de inzet voor de komende jaren. 

Daarnaast werd de Luxemburger Nicolas Schmit unaniem gekozen als Spitzenkandidat, ‘de lijsttrekker van de PES’. Hij benadrukte dat we moeten gaan staan voor vrouwen, jongeren en andere minderheden en tegen bedreigingen voor de democratie. We moeten als Europa vechten voor een rechtvaardigere wereld.

We mogen terugkijken op een succesvol congres, waarin we uitstekend vertegenwoordigd waren. Frans Timmermans, Mohammed Chahim, Thijs Reuten en Kati Piri hebben meerdere partijleiders en Europarlementariërs gesproken en de banden met de buitenlandse zusterpartijen verder versterkt om zo een sterk blok te vormen. 

Samen gaan we de komende maanden keihard aan de slag om de grootste te worden in Europa. We moeten staan voor een toekomst waarin we effectieve oplossingen bieden voor de grote uitdagingen die er op dit moment spelen. 

Het hele congres is hier terug te kijken.