Zij-aan-zij met Oekraïne

27 februari 2024

 

“Ook komend jaar is het cruciaal dat Oekraïne zich kan blijven verdedigen. Op politiek, economisch en militair vlak blijven wij daarom zij-aan-zij staan met Oekraïne. Vandaag, en zolang als nodig”.

Op initiatief van het internationaal secretariaat van de PvdA ondersteunden maar liefst elf politieke partijen een gezamenlijke verklaring. Precies twee jaar na de grootschalige inval van Oekraïne, is dit een krachtig signaal dat wij als Nederland Oekraïne moeten blijven steunen.

De politieke ontwikkelingen in het Westen baren de Oekraïners namelijk terecht grote zorgen. Met een mogelijke herverkiezing van Trump staat de Amerikaanse steun aan Oekraïne op het spel. In Nederland is de steun niet meer vanzelfsprekend en in Europa kwam een nieuw steunpakket van 50 miljard euro moeizaam tot stand, doordat de Hongaarse premier Orban dwarslag. Dat het uiteindelijk wel gelukt is om dit geld vrij te maken is een belangrijke overwinning.

Om onze solidariteit te tonen met de dappere Oekraïeners was de PvdA op 24 februari aanwezig bij een demonstratie op de Dam. Frans Timmermans en Thijs Reuten gaven een toespraak en waren glashelder: “De Oekraïeners zijn ongelooflijk moedig en verdienen onze volledige steun”.