12 november 2016

Rainbow Rose General Assembly 2016

Afgelopen weekend vond de 4e General Assembly van Rainbow Rose plaats in Parijs. Shirodj Raghoenath heeft hierover een verslag geschreven. Lees hieronder zijn ervaringen:

In het weekend van vrijdag 4 tot en met zondag 6 hebben wij met een delegatie van het Roze Netwerk de General Assembly van Rainbow Rose in Parijs bijgewoond. Rainbow Rose is de Europese overkoepelende LGBT-organisatie van de socialistische en sociaal democratische familie. Afgelopen zomer tijdens de Europride in Amsterdam stonden vertegenwoordigers van deze organisatie aan onze zijde op de PvdA-boot. In totaal waren er ruim veertig aanwezigen afkomstig uit twintig verschillende landen. Het weekend werd afgewisseld met plenaire vergaderingen en gezellige borrels.

De meeste mensen arriveerde vrijdagmiddag, zodat zij in de avond aanwezig konden zijn in het Franse parlementsgebouw. Hier werd gesproken over het omdopen van Istanbul en Parijs tot roze stad. In Istanbul is dit een zware strijd, echter is de Istanbul Pride gegroeid van dertig deelnemers tien jaar geleden naar 80.000 in 2013. Helaas heeft de LGBTI’ers de afgelopen twee jaar had moeten strijden voor hun rechten.
De missie van Parijs is om in 2018 een Gay Games te organiseren. Een roze sport evenement waarbij er aandacht wordt besteed aan het werken van een inclusieve sfeer in de sportwereld. Verder op de avond stond ook nog een rondleiding en een afsluitende borrel op het programma.

De volgende dag werd geopend op het hoofdkantoor van het Franse ‘Parti Socialiste’. Onder het genot van een lichte brunch van chocolade broodjes en croissantjes verwelkomde de president van HES (Homosexualités et Socialisme) ons. Daarnaast sprak Marja Bijl als vicepresident van PES Women over de natuurlijke partnerschap en samenwerking die LGBT’ers gemeen hebben met vrouwen, vanwege de vele raakvlakken in onze strijd voor gelijkheid en vrijheid. Marja sprak ook over de eerste keer dat zij haar transgenderkoor hoorde zingen tijdens de Rotterdam Pride. Ze moest er een traantje bij wegpikken toen deze transgenders letterlijk en figuurlijk hun stemmen gebruikte bij het zingen.

In de middag werd er vergaderd over de statuten, financiële report en het morele verslag van Rainbow Rose. Daarna waren er verschillende sprekers van Franse NGO’s die spraken over de vooruitgang van de LGBTI-educatie, -acceptatie en –emancipatie na vijf jaar socialistische overheid. Onder andere woordvoeders van de nationale politie sprak over de acceptatie van een transgender politieagente binnen zijn eigen eenheid.
In de avond genoten wij van een heerlijk driegangendiner en sloten wij de avond af gezamenlijk in een café, waar één van de aanslagen in Parijs gebeurde.

Op de laatste dag werd er gesproken over de toekomstvisie van Rainbow Rose het komende jaar op Europees en nationaal niveau. Verschillende woordvoerders van Europese organisatie kwamen aan het woord. Zij maakten allemaal bekend hoe zij ervoor zorgen dat er binnen hun organisatie gestreden wordt voor de LGBTI-acceptatie.

Tot slot werd het weekend afgesloten met een uitnodiging van de Spaanse delegatie. Volgend jaar is namelijk zowel de Euro- als Worldpride in Madrid. Rainbow Rose zal aanwezig zijn op dit evenement. Wij willen graag Rainbow Rose, HES en Parti Socialiste bedanken voor de goede zorgen en hun gastvrijheid voor dit weekend. Tot in Madrid!