Op naar een linkse lente

28 februari 2019

Het PES Election Congress in Madrid stond in het teken van de landelijke verkiezingen in Spanje en de officiële benoeming van Frans Timmermans, onze man in Brussel. Honderden, voornamelijk Spaanse activisten, kwamen samen in een felrode Teatro Coliseum en waren klaar voor de campagne!

Alle Spaanse toespraken werden onthaald met een enthousiaste ‘Si’, ‘Claro’ of ‘Bravo’, en als non-Spanjaard was het vooral de kunst om heel hard te applaudisseren voor de Engelse toespraken in de hoop om de Spanjaarden te evenaren, maar dat was een gelopen race. Kortom, de sfeer was goed en de boodschap was ook vrij simpel: het is tijd voor een links geluid en lente breekt eindelijk aan voor de sociaaldemocratie en voor een progressief Europa.

Op de eerste dag was Lodewijk Asscher aan de beurt die zijn visie uiteenzette voor een eerlijke arbeidsmarkt en de strijd tegen grote techbedrijven zoals Uber en Airbnb. Hij benadrukte dat het belangrijk is dat mensen werken onder goede omstandigheden en met een goed salaris, maar dat het vooral van belang is dat zij zekerheid hebben. De rest van de dag werd de toon gezet voor de Europese verkiezingen met een reeks aan toespraken over het belang van vrijheid in een democratie en de strijd tegen klimaatverandering. De demonstraties van duizenden jongeren in heel Europa, geïnspireerd door Greta Thurnberg, werden aangestipt als een “real opportunity” om hen als sociaaldemocraten te ondersteunen en hun protesten om te zetten naar concreet beleid.

Het was echter op de tweede dag dat de verkiezingskoorts echt doorbrak. Veel toespraken waren positief tot lyrisch van toon, en stonden allemaal in het teken van een linkse lente. De toespraak van de Poolse burgemeester Robert Biedron over zijn nieuwe partij ‘Wiosna’ en zijn strijd om een stem te geven aan Polen die een inclusief, progressief en vooruitstrevend land willen, maakte indruk.

De toespraak van de Portugese premier Antonio Costa was ook inspirerend. Van vrouwenrechten tot het klimaat, zijn boodschap was dat we nog veel meer moeten én kunnen doen. Hij benadrukte ook dat wij dit doen voor de jongeren en de vele generaties die hierna komen, en nam uitgebreid de tijd om Europa en het belang van de Europese Unie te bejubelen.

Gedurende het congres werd er vrij weinig gesproken over de uitdagingen waar de sociaaldemocratie, als beweging, voor staat. Er was ook een gebrek aan concrete plannen of voorstellen. Daardoor bleef je achter als bezoeker met de vraag: wat bieden we Europese kiezers aan bij de komende verkiezingen behalve een links geluid? Gelukkig slaagde Frans Timmermans er wel in om een stevige speech neer te zetten met een paar concrete plannen. Hij gebruikte zijn speech om het groeiend antisemitisme in Europa aan te kaarten, het effect van populisme en nationalisme in Europese landen, het gebrek aan toekomstperspectief onder Europese jongeren, en het belang van de hand uitreiken naar Afrika in plaats van met onze rug ernaartoe staan.

Zijn belofte om steden en regio’s te helpen met het bouwen van meer sociale woningen door middel van de Europese structurele fondsen, sprong er voor mij uit.

Het congres werd afgesloten met een zeer strijdbare Pedro Sánchez die uiteenzette wat zijn regering allemaal had bereikt en dat ze nog veel meer gaan doen als ze herkozen worden. Hij wilde Spanjaarden hoop en zekerheid geven, maar belangrijker nog: een toekomst waarin Spanje een stap vooruitzet in plaats van terug naar een periode van nationalisme en bezuinigingen.

Het is nu wachten of 28 april, de Spaanse verkiezingen, een voorbode wordt voor de Europese verkiezingen maar de campagne is in ieder geval begonnen. Op naar een linkse lente!

Afbeeldingen: Party of European Socialists