Joris Thijssen: Geld ontwikkelingshulp gebruiken voor asielcrisis ‘is onacceptabel’

12 mei 2023

Door: Joris Thijssen

De regering wil geld voor ontwikkelingshulp gebruiken om de asielcrisis in Nederland op te lossen, maar stuit op weerstand in de Tweede Kamer. Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks vinden het niet kunnen dat het geld wordt weggehaald bij de armste landen in de wereld. Tweede Kamerlid Joris Thijssen (PvdA) noemt het in Spraakmakers dan ook onacceptabel.

‘Geld ophalen kan ook prima op andere plekken’
Dat er geld nodig is voor de asielcrisis, daar is Thijssen het mee eens, maar dat kan volgens hem ook op een andere manier. “De PvdA komt steeds weer met koopkrachtplannen waarin we laten zien dat je op andere plekken prima wat meer geld op kunt halen.” Hij zegt daarbij: “De rijken in Nederland, de grote vervuilers, de grote bedrijven, daar zit heel veel geld.” Op deze manier kun je volgens Thijssen beter zorgen voor de mensen in Nederland en worden daarnaast de allerarmsten in de wereld ook geholpen.

Dapper zijn
“Je moet niet gaan kijken naar de mensen die zich niet kunnen verweren, de allerarmsten. Dat geld moet je gewoon in stand laten”, zegt Thijssen. “Dan moet je gewoon dapper zijn en zeggen: er is een oorlog, we gaan winstgevende bedrijven wat meer laten bijdragen in deze samenleving. We gaan de vermogenden in dit land wat meer laten bijdragen. En op die manier zorgen we dat we een sluitende begroting hebben.”

‘Je organiseert de volgende vluchtelingencrisis’
Volgens Thijssen willen we dat mensen in hun eigen land blijven en daar hun leven leiden en gelukkig zijn. Maar om dat voor elkaar te krijgen, hebben we volgens hem de ontwikkelingssamenwerking en eerlijke handel nodig. “Nu komen ze toch naar Nederland en wat gaan we doen: bezuinigen op geld dat bestemd is om ze daar te houden en daar een gelukkig leven te laten leiden”, zegt Thijssen. “Ja, jongens, je organiseert de volgende vluchtelingencrisis.”

Bron: Spraakmakers KRO-NCRV

 

Waar ben je naar op zoek?