28 juni 2017

Het huwelijk voor iedereen: “Zeit für mehr Gerechtigkeit”

Afgelopen weekend was het congres van de Duitse sociaaldemocratische partij, de SPD. In Dortmund kwamen leden, maar vooral ook de afgevaardigden van de partij samen om het verkiezingsprogramma voor de aankomende verkiezingen vast te stellen. “Zeit für mehr Gerechtigkeit”, heet het programma. Maar het congres zelf werd gedomineerd door Martin Schulz. In een speech van bijna anderhalf uur (het hele congres duurde zo’n 5 uur), ging hij de belangrijkste punten van het programma langs, maar opende hij ook de aanval op het CDU van Angela Merkel.

Aanslag op de democratie

Zo beschuldigde Schulz Merkel ervan een ‘aanslag op de democratie te plegen’. Merkel zou systematisch moeilijke politieke discussies uit de weg gaan, om te voorkomen dat haar tegenstanders hier een stevige politieke strijd over kunnen voeren. Ook de NPD en AfD moeten het ontgelden bij de sociaaldemocraten. De AfD is een NPD light, en beide horen niet in het moderne Duitsland, aldus Schulz. “We moeten alle krachten mobiliseren om deze partijen tegen te houden.”

Homohuwelijk breekpunt

Daarnaast gebruikte Schulz zijn speech ook om van het homohuwelijk een breekpunt te maken. “Ehe für alle”, want anders neemt de SPD niet plaats in een coalitie met het CDU na de verkiezingen in september. Ook twee andere partijen, de FPD en de Groenen, hadden van het homohuwelijk al een breekpunt gemaakt. Het CDU van Merkel is altijd tegen het homohuwelijk geweest, hoewel ze het onderwerp de laatste vier jaar heeft genegeerd. In 2013 zei Merkel nog dat ze “moeite heeft met volledige gelijkstelling”, maar sindsdien heeft ze niets los gelaten over het onderwerp. Partners van hetzelfde geslacht kunnen sinds 2001 in Duitsland wel een geregistreerd partnerschap krijgen, maar hiermee mogen ze bijvoorbeeld geen kinderen adopteren.

Maar de ‘verkiezingsbelofte’ van de SPD lijkt nu al deze week werkelijkheid te worden. Merkel heeft maandag in een reactie laten weten dat ze van het homohuwelijk geen verkiezingsthema wil maken, en heeft daarom gezegd dat leden van het CDU/CSU op basis van hun eigen keuze mogen stemmen. De SPD heeft daarom meteen doorgepakt, en wil aanstaande vrijdag al stemmen over het onderwerp. Zo kan één belofte in een speech dus al snel werkelijkheid worden in Duitsland!

Tekst en foto’s: Anne van der Meer

Bronnen: nu.nl, Duitsland Instituut