Door op 28 september 2016

Belangrijke stap MH17-onderzoek

Vandaag is bevestigd wat we al langer vermoedden: vlucht MH17 is neergehaald door een BUK-raket, afgevuurd vanuit door separatisten gecontroleerd gebied en aan- en afgevoerd vanuit Rusland. Deze aanslag op 298 onschuldige mensen, waaronder 196 landgenoten, mag niet onbestraft blijven.

Het is nu aan het OM en het Joint Investigation Team (JIT) om het strafrechtelijk onderzoek af te ronden, verdachte personen aan te wijzen en te bezien op welke wijze een succesvolle berechting plaats kan vinden. Want dat is het doel dat we steeds voor ogen moeten houden. Wat de PvdA betreft wordt daarbij de volledige medewerking van alle betrokken landen geëist. Het moet helder zijn dat het uitblijven hiervan consequenties zal hebben.

Met het overtuigende bewijs van het OM en het JIT is een belangrijke stap gezet om alle feiten op tafel te krijgen over wat er precies gebeurd is op 17 juli 2014 en wie hiervoor verantwoordelijkheid draagt. Voor de nabestaanden van de slachtoffers, wiens geduld stevig op de proef wordt gesteld, is vandaag daarmee een belangrijke dag.