Agnes Jongerius (PvdA): Europese Commissie moet nul-urencontracten verbieden

11 april 2018

“De groep uitzendkrachten en oproepkrachten in Europa wordt groter, maar hun arbeidsomstandigheden worden slechter. Werkgevers ontzeggen werknemers zonder vast contract vaak een minimale bescherming en daar moet een einde aan komen. Nul-urencontracten moeten daarom verboden worden en flexwerkers moeten meer bescherming krijgen.”Dat zei Agnes Jongerius (PvdA) tijdens een bijeenkomst in het Europees Parlement over de herziening van de Written Statement Directive door de Europese Commissie.

flexwerkers moeten meer bescherming krijgen

In deze richtlijn omschrijft de Europese Commissie onder andere wanneer werknemers een arbeidscontract moeten krijgen en de voorwaarden daarvan.

“Het is een belangrijke en positieve stap dat de Europese Commissie de verouderde wetgeving gaat aanpassen, maar er zijn ook zorgen. Digitale bedrijven als Deliveroo en Uber dwingen mensen zelfstandig te worden, terwijl er eigenlijk sprake is van een dienstverband. Hierdoor lopen deze werknemers heel veel risico en krijgen ze bij ziekte niet uitbetaald. Hier moeten we ook zorgen voor een betere bescherming en ik ben bang dat de Commissie dit niet gaat doen.”

Een baan zonder zekerheid vreet aan mensen

“Een baan zonder zekerheid vreet aan mensen. Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft drie jaar geleden al geconcludeerd dat Nederlandse flexwerkers ongelukkiger zijn dan werknemers in vaste dienst. Bovendien zijn het vaak kwetsbare groepen, zoals jongeren, migranten en vrouwen die deze banen vervullen. We moeten ervoor zorgen dat de positie van deze werknemers versterkt wordt.”