Nieuws

Alleen sancties kunnen bommen op Aleppo nog stoppen

door op 4 oktober 2016

Er zijn haast geen woorden meer om de tragedie in de Syrië te beschrijven. De verschrikkelijke berichten uit Aleppo stapelen zich op, met het zoveelste bombardement op een ziekenhuis als meest recente dieptepunt. ‘De hel op aarde’ , zo beschrijven de overgebleven inwoners de situatie. Het is tijd dat we het voor hen opnemen en de daders dwingen te stoppen met hun gruwelijke acties.

De gecombineerde luchtmacht van Assad en Poetin is bezig met de zwaarste bommenregen sinds het begin van het conflict, een daad die het kleine beetje optimisme van tijdens de korte wapenstilstand finaal de grond in heeft geboord. Zelfs een hulpkonvooi werd bestookt. Niet voor niets nemen Ban Ki-Moon en andere wereldleiders de term oorlogsmisdaden in de mond.

Dat een nachtmerriescenario zoals zich dat nu afspeelt in Aleppo nog altijd kan plaatsvinden onder de ogen van de internationale gemeenschap maakt woedend en wanhopig. Nu het toch al moeizame overleg tussen de VS en Rusland geklapt is, is een diplomatieke uitweg verder weg dan ooit. Ook een ultieme poging van Frankrijk om alsnog tot een Veiligheidsraadresolutie en een staakt-het-vuren te komen lijkt kansloos.

Een aantal Europese landen en de VS komen morgen in Berlijn bijeen om de ontstane situatie te bespreken. Het is de hoogste tijd dat daarbij de vraag scherp op tafel komt welke gevolgen we verbinden aan de aanhoudende schending van zo’n beetje alle internationale humanitaire normen. Oorlogsmisdaden kunnen immers nooit onbeantwoord blijven.

Wat de PvdA betreft is het tijd voor echte druk en moet er, als de Russische opstelling niet onmiddellijk verandert, dus ook over nieuwe sancties gesproken worden. Immers, de ervaring in Oost-Oekraïne leert dat alleen dit zware middel effectief is gebleken om Moskou aan de onderhandelingstafel te krijgen en tot concessies te bewegen. Logisch, want de kwakkelende economie is Poetins achilleshiel.

Het is tijd om een vuist te maken, want anders is onze uitgestoken hand zinloos en zijn de inwoners van Aleppo kansloos.

One Response to “Alleen sancties kunnen bommen op Aleppo nog stoppen”

 1. sam tosha schreef:

  Wakker worden en eens wat andere input dan die van de westerse propaganda media tot je nemen, Michie.

  Rusland is geen bedrijging. De bevolking van de Krim wilde bij Rusland horen en niet onder het regiem wat door het Westen in Oekraïne werd geïnstalleerd (nadat het daarvoor democratische gekozen regering door de VS met hulp van regelrechte fascistische partijen omver was geworpen). Rusland beschermt daarom iedem de bevolking van Oost Oekraïne. Rusland is door Syrië gevraagd te helpen tegen de psychopate koppesnellers die daar door het Westen en de corrupte Arabische “koningsdommen” zijn geïnstalleerd om Assad af te zetten, omdat hij net als Saddam Hussein en Gaddafi niet naar de pijpe van de VS wenst te dansen.. 80% van de inwoners van Oost Aleppo zijn naar West Allepo gevlucht omdat ze daar door Assads leger worden beschermt tegen de terroristen. Syrië en Rusland zijn bezig de terroristen uit Oost Aleppo te verdrijven, (en ja daarbij vallen ook burgerslachtoffers). Het is de VS vanaf het begin om te doen geweest Assad af te zetten. Hun jihadstrijders kunnen vervologens richting Iran en de Islamitsich getinte delen van Rusland en ……. China.

  Schrijnend dat ons parlement vol zit met ongeïnformeerde vazallen van de VS. Een land wat al jaren daar waar ze maar wil terroriseert en oorlogen begint.

  Gevaarlijk ook. Hier, let it be clear, de VS is op totale hegemony uit in de wereld. En ze heeft daar een nuclaire wereld oorlog voor over.

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-wCwJ8pfXXo

  Ex generaal Wesley Clark: https://www.youtube.com/watch?v=ojcoKnTGf4s&feature=player_detailpage

  Wakker worden en schudt Bert Koenders ook metteen uit z’n droom wereld.

Geef een reactie

* = verplicht, e-mailadres wordt niet gepubliceerd.