Een delegatie van Turkse Nederlanders heeft – op uitnodiging van Kati Piri (PvdA) – een bezoek gebracht aan het Europees Parlement om te spreken over corruptie aan de grens tussen Bulgarije en Turkije. De grensovergang vormt ieder jaar weer een obstakel voor veel EU-ingezetenen van Turkse origine die via Bulgarije naar Turkije reizen voor vakantie of het jaarlijkse familiebezoek. Veelgehoorde klachten zijn het betalen van smeergeld aan de grens, lange wachttijden en corrupte politieambtenaren.
“Het is schokkend om te zien dat dit soort praktijken plaatsvinden in een EU-land, dat nota bene 11 jaar lid is van de Europese Unie. De afgelopen twee jaar heb ik honderden klachten verzameld van reizigers, in een zwartboek gegoten en aan de Bulgaarse overheid overhandigd. We moeten ervoor zorgen dat hier een einde aan komt”, aldus Kati Piri.
Het aanbieden van het zwartboek heeft geresulteerd in het ontslag van drie douaneambtenaren, en verschillende onderzoeken naar de corruptiepraktijken. Echter, de afgelopen zomer zijn er opnieuw talrijke incidenten geweest.
“Het is belangrijk dat de Bulgaarse autoriteiten onze klachten serieus nemen, en daarom brengen we dit nu opnieuw onder de aandacht. Het is een strijd die nog niet gestreden is, en dat bespreken wij samen met deze delegatie met Bulgaarse Europarlementariërs. . Zij kunnen extra druk zetten op hun regering om deze praktijken te stoppen.”
Corruptie vormt een hardnekkig probleem in Bulgarije. Dit komt ieder jaar naar voren in de voortgangsrapporten van de Europese Commissie. Ook het laatste rapport van de anticorruptiewaakhond Transparancy International uit januari 2019 laat zien dat Bulgarije slechter scoort dan vorig jaar. Piri wil de komende tijd meer partners zoeken om de slachtoffers van corruptiepraktijken te steunen.