Onze partijgenoten vertellen in de reeks ‘in het buitenland in Corona-tijd’ hoe zij de coronacrisis meemaken in het land waar ze momenteel wonen. Gerald van Wilgen woont in New York en vertelt waarom de Afro-Amerikaanse gemeenschap extra kwetsbaar is voor het coronavirus.
We zien met ontzetting elke dag op het nieuws hoe het coronavirus in New York duizenden slachtoffers maakt. De hoofdstad van de wereld is gesloten en de rest van het land is gestaag gevolgd met “lock downs” en “social distancing” in de hoop dat de verspreiding van het virus wordt geremd. Immunoloog Dr. Anthoni Fauci van de Coronavirus Task Force sprak vandaag in de dagelijkse nationale persconferentie zijn zorgen uit over met name het Afro-Amerikaanse deel van de bevolking. Hij zei dat die groep extra kwetsbaar is.
Met die kwetsbare groep doelt Dr. Fauci vooral op de Afro-Amerikaanse gemeenschap die in the Hood woont. Een voorbeeld van zo’n hood is Camden waar ik veel vrijwilligerswerk doe. Het is een van de armste steden van het land en de inwoners zijn grotendeels van Afro-Amerikaanse komaf.
Camden is een zogenaamde “food dessert.” Dat betekent dat er nauwelijks supermarkten zijn en dat vers fruit en groenten buiten het bereik van de meeste mensen valt. Het is heel simpel; als je moet kiezen tussen een hamburger voor één dollar of een struikje broccoli voor $2.99, wat kies je dan? Het gevolg van dit slechte dieet is dat veel mensen last hebben van obesitas, hoge bloeddruk, constipatie en diabetes. Dit is volgens Fauci van grote invloed op het immuunsysteem en dat maakt mensen kwetsbaarder.
In Camden is geweld aan de orde van de dag. Jarenlang was Camden de stad met de meeste moorden per hoofd in de gehele VS. Ik ga niet zeggen dat we lijken vonden op ons voetbalveld, maar wel eromheen. Het is nu gelukkig een stuk verbeterd, maar een aantal jaren geleden reed ik op zaterdagochtend nog langs drugshandelaren en prostituees. De mensen die hier zijn opgegroeid en het geweld zelf aan den lijve hebben ondervonden denken: och, ik heb al dat geweld overleefd, dat virusje kan er ook nog wel bij.
Pastoor Amir Kahn vertelt in een van zijn interviews op Facebook dat mensen het virus niet serieus genoeg nemen en daardoor de kans op besmetting vergroot wordt. Er ging een hardnekkig gerucht rond dat de zwarte gemeenschap niet ontvankelijk voor besmetting zou zijn. Dat was natuurlijk onzin, en erg gevaarlijk, maar vanwege het diepe wantrouwen jegens de overheid moest het gerucht door de gemeenschap zelf bestreden worden. De overheid werd niet geloofd.
Ten slotte is er fatalisme dat besmetting bevordert. Camden is een magneet voor drugsverslaafden, prostitutie, bendes etc. Veel van deze mensen hebben al andere besmettelijke ziekten zoals HIV/AIDS, herpes en ga zo maar door. Het kan ze niet schelen of ze ziek worden en zo een daklozenopvang geheel besmetten of onbeschermd in het openbaar vervoer stappen.
De eerste voortekenen liegen er niet om. In St Louis komen alle dodelijke coronaslachtoffers uit de zwarte gemeenschap. Lori Lightfoot, de burgemeester van Chicago, zei dat 72% van de doden in haar stad Afro-Amerikaans waren, terwijl maar 30% van de bevolking tot die groep behoort. Ze vreest het allerergste voor haar ‘zwarte buurten.’ Ik houd mijn hart vast voor Camden en North Philadelphia. Andere steden waar we op moeten letten zijn Cincinnati, Detroit en Washington DC. Gelukkig zijn er vele lokale activisten zoals James Jackson in South Philadelphia die een bericht had geplaatst op zijn Facebookpagina gericht aan zijn zwarte broeders en zusters: “Help yourselves, and help your brothers. Don’t get dead.”
Laten we het beste ervan hopen.