Dieseldampen: de sluipmoordenaar op de werkplek

Door Agnes Jongerius op 27 maart 2018

Tienduizenden werknemers in de Europese Unie, zoals vuilnismannen en automonteurs worden dagelijks blootgesteld aan dieseldampen. Deze uitstoot is de sluipmoordenaar op de Europese werkplek, omdat het uiteindelijk kanker en hart- en vaatziekten kan veroorzaken. In Nederland hebben we geen wettelijke grenswaarde voor dieselgassen. Er wordt nog altijd over gebakkeleid. De PvdA in het Europees Parlement komt, nu ook de Europese Commissie weigert om een grenswaarde voor het werken met dieseldampen in Europa vast te stellen, zelf met een voorstel.

”een leven lang werken in een grote hoeveelheid dieselrook leidt tot zeven extra doden op honderd werknemers”

Een gezonde werkplek, ik maak mij er al tijden zorgen over. Ik vind namelijk dat mensen zonder zorgen over hun gezondheid aan het werk moeten kunnen. Te lange blootstelling aan schadelijke dieseldampen hoort daarbij niet thuis. Uit een rapport van de Gezondheidsraad blijkt dat een leven lang werken in een grote hoeveelheid dieselrook leidt tot zeven extra doden op honderd werknemers. Anders gezegd: 689 op de 10.000 werknemers. Een macaber getal, waar groot leed achter schuilgaat.

Vaak weten werknemers niet welke maatregelen het gevaar van dieselrook kunnen verminderen. Het is dan ook belangrijk dat werkgevers en overheden hun verantwoordelijkheid nemen. Daarom vind ik het onbegrijpelijk dat de Europese Commissie de uitstoot van diesel niet onder de nieuwe richtlijn wil plaatsen die werknemers moet beschermen tegen de risico’s van blootstelling aan kankerverwekkende stoffen. Zeker ook omdat het veel te lang (10 jaar!) heeft geduurd voordat er een voorstel voor veilig werken met gevaarlijke stoffen is gepresenteerd. De PvdA in het Europees Parlement komt daarom zelf met een voorstel voor een grenswaarde met dieseldampen.

”Stevige maatregelen en scherpe regulering kunnen voorkomen dat mensen door onzorgvuldigheid of onwetendheid slachtoffer worden van hun eigen werk”

De Europese Unie moet een veilig en gezond werkklimaat bieden, voor meer dan 217 miljoen werknemers. Stevige maatregelen en scherpe regulering kunnen voorkomen dat mensen door onzorgvuldigheid of onwetendheid slachtoffer worden van hun eigen werk. Ons voorstel voor een grenswaarde bij dieseldampen is de juiste stap om risico´s weg te nemen. Zodat iedereen die zijn werk doet, dat altijd veilig, gezond en daarmee onbezorgd kan doen.

Agnes Jongerius

Agnes Jongerius

Agnes is delegatieleider van de PvdA in het Europees Parlement. Als Europarlementariër houdt Agnes zich met name bezig met de onderwerpen Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Arbeidsomstandigheden en Handel. Agnes speelde in haar vorige periode als Europarlementariër een belangrijke rol in het bewerkstelligen van de detacheringsrichtlijn. In deze richtlijn werd vastgelegd dat gelijk loon tegenover gelijk werk

Meer over Agnes Jongerius