De Bulgaarse regering heeft eindelijk actie ondernomen na klachten van Nederlandse vakantiegangers over corruptie aan de grens. Recentelijk zijn drie douaneambtenaren ontslagen, vanwege corruptiepraktijken. Tegen zeven andere douaneambtenaren zijn maatregelen getroffen, en hun zaak wordt momenteel onderzocht. Dit heeft de Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken, Valentin Radev, in een officiële brief aan Kati Piri laten weten, nadat zij in december 2017 een zwartboek met meer dan 200 klachten aan de Bulgaarse autoriteiten heeft aangeboden.
“Het is goed nieuws dat de Bulgaarse regering de klachten serieus heeft onderzocht, en maatregelen heeft genomen. Veel Nederlanders op doorreis in Bulgarije hebben al jaren te maken met corruptie, zoals het betalen van smeergeld aan de grens en onterecht opgelegde boetes door de verkeerspolitie. Echter, gezien de vele reacties die ik ook deze zomer heb ontvangen van Nederlandse vakantiegangers, toont aan dat het probleem nog niet is opgelost. De ellenlange wachttijden bij de Turks-Bulgaarse grens vormen het grootste pijnpunt. En de zomer is nog niet eens voorbij. De meeste mensen moeten de terugreis nog maken”, zegt Kati Piri.
Corruptie vormt een hardnekkig probleem in Bulgarije, wat tevens ieder jaar naar voren komt in de voortgangsrapporten van de Europese Commissie. Diegenen die er het meest door getroffen worden, zijn EU-ingezetenen van Turkse origine die ieder jaar van Nederland, België en Duitsland naar Turkije – en dus via Bulgarije – reizen voor het jaarlijkse familiebezoek of vakantie. De grensovergang bij Bulgarije vormt ieder jaar weer een obstakel, en vele gezinnen proberen dit dan ook te ontwijken door om te rijden via Macedonië en Griekenland – wat meer dan 200 kilometer om is.
Kati Piri: “Bulgarije is onderdeel van de Europese Unie, en het kan niet zo zijn dat EU-burgers niet veilig door het land kunnen reizen. De corruptie-problemen in Bulgarije zijn hardnekkig, en vergen een serieuze aanpak van de regering. De dialoog blijven voeren, druk uitoefenen en blijven monitoren biedt hopelijk de gewenste uitkomst. Al gaat het veel te langzaam.”
De Bulgaarse Minister Radev kondigt in zijn brief aan meer maatregelen te zullen nemen, zoals permanente camerabewaking bij grensovergangen. Daarnaast bestaat er de wens de procedure omtrent het indienen van klachten te verbeteren.
In de tussentijd blijft Kati Piri actief klachten verzamelen, en zal zij alle incidenten die deze zomer binnenkomen opnieuw aankaarten bij de Bulgaarse autoriteiten.