-Europese Commissie moet formeel onderzoek starten-
”De handelsvoordelen die Bangladesh nu van de Europese Unie krijgt moeten worden ingetrokken”
“De handelsvoordelen die Bangladesh nu van de Europese Unie krijgt moeten worden ingetrokken als de situatie niet verbetert. Het is daarom van groot belang dat er een formeel onderzoek naar de voorwaarden van de handelsvoordelen wordt ingesteld.” Dat stelt Europarlementariër Agnes Jongerius in een brief aan de Europese Commissie.
Sinds het instorten van de kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh, waarbij 1100 mensen het leven verloren, zijn de arbeidsomstandigheden nog steeds erg slecht. Het land belooft al jaren beterschap, maar ondanks de druk vanuit de internationale gemeenschap voldoet Bangladesh nog bij lange na niet aan de internationale arbeidsverdragen. Medewerkers in de textielindustrie in Bangladesh worden veelal uitgebuit.
”De regering van Bangladesh vertikt het om de afspraken die het land met de EU gemaakt heeft na te komen”
‘’De regering van Bangladesh vertikt het om de afspraken die het land met de EU gemaakt heeft na te komen. Het comité van experts van de Internationale Arbeidsorganisatie heeft dit in februari opnieuw bevestigd. Hierdoor is het arbeidsrecht in het land nog altijd niet in overeenstemming met conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie, is het recht van werknemers om zich te verenigen in vakbonden in de zogenaamde Export Zones nog altijd niet gegarandeerd en worden vakbonden door de rest van het land tegengewerkt. Wat mij betreft geldt afspraak is afspraak. Daarom is het tijd dat de voorwaarden voor de handelsvoordelen formeel onderzocht worden, zodat er sancties kunnen volgen.”
De handelsvoordelen maken het voor Bangladesh mogelijk producten af te zetten op de Europese markt, maar dit gaat momenteel ten koste van de positie van de werknemers in Bangladesh.
”Gezien de arbeidsomstandigheden kunnen we niet meer wegkijken”
“Het is een duivels dilemma, want het land verdient veel geld aan de export naar de Europese Unie en dat is ook goed en belangrijk voor de werknemers. Maar gezien de arbeidsomstandigheden kunnen we niet meer wegkijken. Je moet een grens trekken en sancties nemen om een verbetering van de arbeidsomstandigheden af te dwingen. ”
bron: website Agnes Jongerius