Dezelfde rechter die de Turkse voorzitter van Amnesty International, Taner Kilic, gisteren voorwaardelijk heeft vrijgelaten, gaf vanmorgen de opdracht hem opnieuw te laten arresteren. Dit is het zoveelste signaal dat de rechtsstaat in Turkije steeds steviger onder druk komt te staan, schrijven Lilianne Ploumen en Kati Piri.
Woensdagmiddag 31 januari begon als een goede dag. De rechter in Istanbul besloot na acht maanden dat Taner Kılıç voorwaardelijk vrijgelaten moest worden. Een opluchting voor de personen die al die maanden hebben gestreden voor zijn vrijlating. De opluchting was echter van korte duur.
Er zitten tienduizenden mensen vast op basis van schimmige verdenkingen, vaak zonder enige vorm van proces.
Om half 10 ’s avonds Turkse tijd stonden zijn vrouw en dochters voor de gevangenis in Izmir op hem te wachten, toen ze hoorden dat de openbaar aanklager in beroep was gegaan tegen Kılıç’s vrijlating. De nacht bracht hij door in een politiecel, en vanmorgen viel het besluit hem opnieuw te arresteren.
De voorzitter van Amnesty International in Turkije zit al acht maanden gevangen op verdenking van ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’, zonder enige vorm van bewijs. Zijn zonde is dat hij opkomt voor mensenrechten. En eenieder die dat doet, loopt in het huidige Turkije het risico om opgepakt te worden. Docenten, journalisten en mensen uit het maatschappelijke middenveld – er zitten tienduizenden mensen vast op basis van schimmige verdenkingen, vaak zonder enige vorm van proces.
Kılıç moet zo snel mogelijk vrij gelaten worden, en wij als PvdA zullen ons daarvoor inzetten – zowel op Europees als nationaal niveau.
De ‘her-arrestatie’ van Kılıç vormt een nieuw hoofdstuk in de ontmanteling van de Turkse rechtsstaat. Turkije isoleert zich steeds meer van de rest van de wereld, maar schendt bovenal de rechten van duizenden onschuldige mensen in Turkije.
Kılıç moet zo snel mogelijk vrij gelaten worden, en wij als PvdA zullen ons daarvoor inzetten – zowel op Europees als nationaal niveau. In het Europees Parlement wordt volgende week, op initiatief van de PvdA, gedebatteerd over de mensenrechtensituatie met EU-buitenlandchef Federica Mogerini. En ook bij minister Zijlstra zal aangedrongen worden op actie.