‘Belasting shoppen’ door multinationals moet stoppen
PvdA Europarlementariër Paul Tang is blij met de nieuwe voorstellen van de Europese Commissie voor de aanpak van belastingontwijking door multinationals.
“Dit is een fundamentele aanpak. De plannen maken een eind aan het ‘belasting shoppen’door grote bedrijven. Sluwe belastingadviseurs kunnen niet langer schuiven met kosten en opbrengsten tussen verschillende landen om op die manier zo min mogelijk belasting te betalen over de gemaakte winsten. Na alle schandalen als Luxleaks en de Panama-Papers is het goed dat de Commissie opnieuw hier haar tanden inzet.”
“Het is een van de grootste ergernissen onder de mensen: of je nou werknemer bent of een klein bedrijf runt, de belastingdienst weet je te vinden. Multinationals kunnen nu te gemakkelijk de dans ontspringen. Daardoor lopen we miljarden mis die we goed kunnen gebruiken voor onderwijs, zorg, duurzaamheid noem maar op”, aldus Paul Tang.
Multinationals profiteren nu volop van de gaten in de lappendeken van nationale winstbelastingen binnen de Europese Unie. De Europese Commissie wil door verdere harmonisering tussen de EU-landen daar een eind aan maken. Multinationals mogen volgens de plannen niet langer op papier schuiven met hun omzetten en winsten tussen landen. Ook de Europese grondslag voor belastingen op winsten wordt ‘geconsolideerd’.
Het is niet voor het eerst dat de Europese Commissie voorstellen doet voor een geconsolideerde grondslag voor de winstbelasting. De vorige poging uit 2011 liep jammerlijk vast op het verzet van landen, waaronder Ierland, Verenigd Koninkrijk en ook Nederland.
Sinds die tijd is er echter veel gebeurd. Schandalen als Luxleaks, Panama Papers en Bahama Leaks hebben terecht de woede van het publiek gewekt. Boetes voor bedrijven als Starbuck en Apple, op basis van illegale staatssteun, laten zien, dat het de Europese Commissie menens is. Op belastingontwijking wordt niet alleen geblaft, maar ook gebeten.
“Een geconsolideerde Europese grondslag is essentieel. Maar er is ook nood aan een minimumtarief voor winstbelastingen. Er dreigt nu al, zeker na de Brexit, een nieuwe wedloop tussen landen uit te breken om bedrijven te lokken met steeds lagere tarieven. Dat moet stoppen.”
“Het is nu aan landen en politieke partijen om te laten zien uit welk hout men gesneden is. Wordt de aanpak van belastingontwijking alleen met de mond beleden of wordt daad bij woord gevoegd. Ik verwacht deze keer dan ook alle medewerking van onze regering,“ aldus Paul Tang.
(Persbericht 25 oktober 2016)