27 september 2016

Hongarije: Het zwarte schaap van de EU-familie?

 

Amnesty International presenteerde vandaag in Londen een rapport waarin zij stellen dat Hongarije stelselmatig vluchtelingen mishandelt. In het onderzoek spraken zij met 143 vluchtelingen en getuigen. Hieruit bleek dat duizenden vluchtelingen, ook kinderen, in Hongarije het slachtoffer zijn van geweld, illegale uitzettingen en onwettige detentie. Bovendien stellen zij dat dit een bewuste keuze is van premier Orbán. Lees het volledige Amnesty rapport hier.

Hongarije lag al eerder onder vuur vanwege hun behandeling van vluchtelingen. De Luxemburgse sociaaldemocratische minister van buitenlandse zaken, Jean Asselborn, heeft begin deze maand in een interview met de Duitse krant Die Welt gezegd dat Hongarije uit de EU moet worden gezet. Op zijn minst zou het lidmaatschap tijdelijk moeten worden geschorst. Als belangrijkste reden wordt het hek genoemd dat het land heeft gebouwd om de komst van vluchtelingen tegen te houden. Het hek heeft het aantal vluchtelingen drastisch verminderd, en eind augustus meldde de overheid dat ze een nieuw, versterkt hek willen plaatsen. Volgens van Asselborn is het een duidelijke schending van de Europese waarden.

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken heeft op de uitlatingen van zijn collega gereageerd dat de genomen maatregelen tegen vluchtelingen niet alleen Hongarije, maar de hele EU beschermen. Daarnaast noemde hij Asselborn ‘een frivool figuur’, een ‘klassieke nihilist die de veiligheid en cultuur van Europa vernietigt’ en bovendien ‘kleinerend, arrogant en gefrustreerd’. Ook de Letse en Duitse ministers van buitenlandse zaken lieten weten niet gecharmeerd te zijn van de uitspraak.

PvdA Europarlementariër Thijs Berman heeft in 2012 al gepleit voor een schorsing van Hongarije uit de EU, toen in verband met de grondwetswijziging in het land. Er waren zorgen dat de wetswijziging het democratisch systeem zou uithollen en de onafhankelijkheid van de rechtspraak en pers zou aantasten. Sindsdien is de situatie niet veranderd.

De uitspraak van de Luxemburgse minister komt op een moment dat er al veel druk staat op de eenheid van de EU, ook vanwege de Brexit. En op 2 oktober wordt in Hongarije een referendum gehouden over het plan voor de verplichte herverdeling van vluchtelingen binnen de EU. De Hongaarse premier Orban en zijn centraal- Europese collega’s waren fel tegen op de verplichte herverdeling. Minister Koenders heeft het referendum in de kamer hard veroordeeld. Hij stelt dat de Hongaren met dit referendum “De onenigheid versterken, juist nu enigheid nodig is. Dat maakt de Europese Unie eerder kapot dan dat het de situatie verbetert”.

De Hongaarse sociaaldemocratische partij MSZP roept haar kiezers op om thuis te blijven op 2 oktober en niet te gaan stemmen voor het referendum: ‘Stay home to stay in Europe’. Ze zijn, net als de regering, tegen de verplichte vluchtelingenquotums, maar ze noemen het referendum een stunt van regeringspartij Fidesz’ en premier Orban, om te laten zien dat ze zich niets aantrekken  van Europa. Ook stellen ze dat de uitslag van het referendum toch geen bindende gevolgen zal hebben. Persvoorlichter van MSZP, Andras Vago, wijst ook naar de uitspraak van Juncker tijdens zijn State of the Union speech, dat solidariteit nodig is, maar dat het op vrijwillige basis moet zijn en dat het niet kan worden afgedwongen.

Wat betreft de suggestie dat Hongarije uit de EU zou moeten worden gegooid, reageert Vago afkeurend. Hij vergelijkt de EU met een familie, met alle voordelen maar ook problemen die daarbij horen en de gebruikelijke meningsverschillen. “But disinheriting a whole nation because of its prime minister’s rampage is way too much.”

Vera Djabali

Stagiaire Internationaal Secretariaat