Controle op belastingdeals met multinationals
Het Europees Parlement steunt het voorstel dat lidstaten automatisch gegevens gaan uitwisselen over belastingafspraken met multinationals. Door het Luxleaks schandaal kwam aan het licht dat zogenaamde ´tax-rulings´ ongeoorloofde belastingvoordelen opleverde voor multinationals. Sindsdien zijn Nederland, België en Luxemburg al op hun vingers getikt door de Europese Commissie voor het geven van illegale staatssteun.
Het wetsvoorstel waarover vandaag is gestemd voorziet in het delen van informatie over de belastingafdrachten en belastingafspraken van multinationals tussen de belastingdiensten van de verschillende landen. Er is nog wel discussie over de rol die de Europese Commissie moet krijgen.
PvdA Europarlementariër Paul Tang vindt het belangrijk dat de Commissie een controlerende taak krijgt zodat we in de toekomst niet meer afhankelijk zijn van klokkenluiders schandalen en gelekte documenten. “Er was totaal geen controle op het naleven van de regels, met onderlinge concurrentie tot gevolg tussen lidstaten op het bieden van belastingvoordeeltjes. Daarom moet de Europese Commissie straks als een waakhond bovenop de uitgewisselde belastinginformatie zitten. Dit voorkomt dat het ontdekken van een volgende overtreding van de regels weer afhangt van een klokkenluider die stukken lekt.”
Uitgerekend deze week moet klokkenluider Antoine Deltour in Luxemburg voor de rechtbank verschijnen. Er hangt hem een gevangenisstraf boven het hoofd voor het openbaar maken van belastingafspraken die bedrijven hadden gemaakt met de Luxemburgse overheid.
“De onthullingen van Deltour zijn van grote waarde geweest in de strijd tegen belastingontwijking. Na de Panama Papers is het draagvlak alleen maar groter geworden om de belastingontwijking aan te pakken. Door het systeem echt te repareren, zorgen we dat zijn persoonlijke opofferingen niet voor niets waren.”
Het delen van informatie tussen belastingdiensten is slechts een eerste stap, want sinds vorige maand ligt er ook een voorstel op tafel om multinationals te laten publiceren hoeveel belasting bedrijven per land betalen.
“Meer transparantie en openheid van zaken over de afgedragen belasting is de manier om de druk op te voeren op bedrijven die zich bedienen van agressieve belastingconstructies. Daarom denk ik dat openbare country-by-country reporting de potentie heeft om multinationals de kans te ontnemen om hun schimmige deals onder de tafel te houden.”