Links de grootste, maar rechts weer aan de macht in Noorwegen
Zelden waren de verkiezingen in Noorwegen zo spannend. Met een verschil van 2,4 % behaalde de Arbeiderspartiet (Arbeiderspartij) 27,4 % van de stemmen en werd daarmee opnieuw de grootste partij. Toch viert vooral de rechtse coalitie feest, want zij kunnen, in tegenstelling tot het linkse blok, wel een meerderheid verkrijgen in de Storing (parlement). Samen met de recht-populistische partij FRP en met gedoogsteun van twee kleinere partijen, de christelijke KRF en de liberale partij Venstre, behaalden zij gister 88 van de 169 zetels.
Het belang van de kleine partijen
Het bleef lang onzeker of de gedoogpartijen en in het parlement zouden mogen plaatsnemen In Noorwegen geldt een kiesdrempel van 4 %. De gedoogpartijen van rechts behaalden uiteindelijk 4,2 % en 4,3 % van de stemmen. De bondgenoten van de sociaaldemocraten haalden de kiesdrempel echter niet. De Groenen behaalde 3,2 % en de extreem-linkse Rode Partij slechts 2,4 % van de stemmen. De kans op een linkse coalitie werd daarmee verkleind. De voorman van de Arbeiderspartiet Janos Store reageerde op het verlies: “Our goal was to give Norway a new government. We knew it was going to be close, and it was close. But as it looks now it wasn’t enough to replace a Conservative-Progress party government with a Labour government.”
Noorwegen en Europa
De pro-Europa partijen hebben allen aan populariteit verloren. De vier winnende partijen zijn van mening dat de banden tussen Noorwegen en Europa sterk moeten zijn maar niet moeten worden uitgebreid. Toch benadrukt zelfs de rechts-populistische FPR dat nauw samenwerken met Europa belangrijk is om oplossingen te vinden met betrekking tot veiligheid, milieu en criminaliteit.
Ondanks dat de sociaaldemocraten weer de grootste zijn geworden, kunnen zij dus geen coalitie vormen. Het is voor het eerst sinds 1985 dat een door de conservatieven geleide regering de daaropvolgende verkiezingen weer wint. Een andere historische overwinning is dat het recordaantal van 70 vrouwen gekozen is, drie meer dan vier jaar geleden en 41 % van het hele parlement.
Afbeelding: Flickr