Zomergroet Internationaal Secretariaat!

22 juli 2022

Het Internationaal Secretariaat wenst jullie een heerlijke, ontspannen en zonnige zomer!

Wij kijken terug op bewogen maanden met tumultueuze ontwikkelingen op het wereldtoneel. De chaotische terugtrekking uit Afghanistan, de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne en de vele ontheemden in Nederland en Europa vereisen onze blijvende aandacht en inzet. Vanuit het Internationaal Secretariaat doen we dit in woord en daad.

Zo bezocht ik als Internationaal Secretaris van de PvdA met een Europese delegatie in april de Pools-Oekraïense grens, waar ik de humanitaire hulp aan gevluchte Oekraïners met eigen ogen aanschouwde. In juli bezocht ik het congres van zusterpartij HDP, waar ik luisterde naar verhalen over dagelijkse repressie, intimidatie en mishandeling door Erdoğans regime. Overal ter wereld staan vrijheid, democratie, veiligheid en menselijke waardigheid onder druk. Wij zetten ons daarom wereldwijd in voor een krachtige, sociaaldemocratische politiek. Samen maken wij een vuist tegen onrecht en onderdrukking. Dit doen wij samen met zoveel mogelijk maatschappelijke organisaties en politieke bondgenoten – en samen met jou!


De afgelopen maanden organiseerden en ondersteunden wij verschillende internationale events en bijeenkomsten. Zo gingen we op internationale vrouwendag in gesprek met de Belarussische en Russische diaspora en betrokken we leden in de parlementaire acties rondom Oekraïne. Daarnaast discussieerden we over Europese IMVO-wetgeving en begeleidden we een actiegerichte Climate Justice sessie op de Afrikadag. Op ons partijcongres in Nieuwegein leidden we opnieuw een discussie over Oekraïne met o.a. een vertegenwoordiger van de Oekraïense diaspora. Wij verwelkomden hier tevens de nieuwe PES-congresdelegatie. Samen blijven wij strijden voor een eerlijk en sociaal Europa op het gebied van migratie, klimaatverandering, gendergelijkheid, werkgelegenheid, duurzaamheid en mensenrechten.


Na de zomer vervolgen wij ons werk voor een sterke en betrokken internationale PvdA. Samen met GroenLinks en Vredesorganisatie PAX organiseren wij op vrijdagavond 16 september bijvoorbeeld een bijeenkomst over internationale solidariteit. Kijk vooral naar onze agenda en meld je alvast aan! Heb je nog andere ideeën of suggesties voor ons? Laat het ons weten via [email protected] en doe mee!

Zomergroet,

Lenna Vromans
Internationaal Secretaris


Nieuws uit Brussel

Thijs Reuten is als lid van de buitenlandcommissie uiteraard veel bezig met Poetins verwoestende en wrede oorlog in Oekraïne die op 24 februari begon. ‘Ik ben trots op de slagkracht en eenheid die we in het begin van de oorlog hebben getoond. Ongekend snelle sancties, historische wapensteun en ook de kandidaat status op 23 juni is een groot teken van solidariteit en verbondenheid. Maar we moeten nu niet verslappen en nog sneller onafhankelijk worden van Russische energie en Oekraïne blijven steunen met meer zware wapens’.

Begin dit jaar is daarnaast een akkoord bereikt op de wet die Europese burgers en bedrijven online moet beschermen. De Digitale Dienstenwet (DSA) zorgt ervoor dat wat offline illegaal is, ook online illegaal wordt. Paul Tang stond aan de wieg van het wetsvoorstel en is daarom erg blij dat het er eindelijk van komt. Verder kijkt hij uit naar de verdere onderhandelingen om kernenergie en gas niet als duurzame investeringen te bestempelen.

Op 7 juni in Straatsburg kon Agnes Jongerius na maanden van intensief onderhandelen het akkoord op een Europese wet minimumlonen inluiden. Een grote stap naar een eerlijker en socialer Europa. Als hoofdonderhandelaar voor het Europees Parlement zette Agnes alles op alles voor de best mogelijke deal. Voor de pakketbezorgers, beveiligers, horeca- en supermarktmedewerkers, mensen in de zorg en al die anderen. De komende tijd zet Agnes zich in voor regulering van de snelgroeiende platformeconomie. Iedereen heeft namelijk recht op een baan met zekerheid en een sociaal vangnet!

Op 22 juni heeft het Europees Parlement met een ruime meerderheid het Europese koolstof grensheffing mechanisme (CBAM)-dossier goedgekeurd. Het enige instrument dat er is om onze industrie wereldwijd te stimuleren groener te produceren. Met de goedkeuring van het CBAM-dossier door het Parlement is een belangrijke stap gezet in de uitvoering ervan. Mohammed Chahim is klaar om met de Raad te gaan onderhandelen en zo snel mogelijk een geschikte overeenkomst te vinden. Er is geen tijd te verliezen als het gaat om het behalen van onze klimaatdoelen!


Lara Wolters zette zich het afgelopen jaar in voor een duurzamer, progressiever Europa. Kort voor de zomer bereikten we een Europees quotum voor meer vrouwen in raden van commissarissen. Vanaf september zet Lara haar strijd voor een Europese wet over Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). Afgelopen februari kwam hiervoor een officieel wetsvoorstel van de Europese Commissie. Het komende jaar zal Lara zich volledig richten op het bouwen van een meerderheid hiervoor in het Parlement. We moeten af van een systeem waarin bedrijven wel verantwoording afleggen aan hun aandeelhouders, maar niet aan de maatschappij!


Gezocht: (jong) talent!

Graag betrekken wij aanstormend creatief talent binnen de partij bij onze activiteiten. Vrijwillige bloggers, vloggers, reporters, sociale media experts, filmmakers, fotografen, grafische vormgevers: Allemaal keihard nodig om ons internationale werk te versterken!

Interesse? Neem contact op met Wessel Toonen: [email protected]


Agenda


Lees verder