Door Paul Tang op 11 mei 2016

Yanis Varoufakis zot én ziener

De ministers van financiën hebben het blikje twee weken vooruit getrapt: 24 mei neemt de eurogroep een beslissing over Griekenland. Eén ding lijkt helder: de Griekse schuldenberg is onhoudbaar, en zonder vergaande maatregelen krabbelt Griekenland niet uit het dal.

Verschillende opties zoemen rond: verlichting, herstructurering. Het IMF bepleitte zelfs kwijtschelding. Want niemand zit te wachten op nog een vierde, vijfde of zesde steunpakket. De Griekse economie moet weer op eigen benen staan.  Baanbrekende ideeën zijn daarom nodig. Het kan geen kwaad terug te grijpen naar de plannen van ex-minister Yanis Varoufakis. Oké, zijn stijl was lomp en belerend, maar veel van zijn voorstellen doen ter zake.

Zo was hij het die voorstelde dat de rente op staatsobligaties gekoppeld moest worden aan groei, zodat Griekenland bij tegenslag niet automatisch gedwongen wordt te bezuinigen. En was hij voorstander van een plafond op rente en aflossingen, voor meer duidelijkheid aan markten en kiezers.

Yanis Varoufakis is vaak weggezet als joker, en dat had hij zeker aan zichzelf te danken. Maar sommigen van zijn ideeën verdienen het om serieus bekeken te worden.

Paul Tang

Paul Tang

Paul Tang is in juli 2019 aan zijn tweede termijn als Europarlementariër begonnen. Paul zet zich al jaren in voor de PvdA op het terrein van Economische en Monetaire Zaken. In 2006 kandideerde Paul zich als Tweede Kamerlid en werd financieel woordvoerder tijdens het Kabinet Balkenende IV. Als Tweede Kamerlid zag Paul hoe Nederland werd

Meer over Paul Tang