Door op 28 april 2016

Workers’ Memorial Day: ‘remember the dead, fight for the living’

Vandaag is het Workers’ Memorial Day. De dag dat wereldwijd wordt stilgestaan bij al die mensen die hun werk met de dood moeten bekopen. Omdat ze bekneld raken in een machine, van een steiger vallen, worden doodgeschoten bij het verslaan van een bloedige oorlog, bij werken aan de weg slachtoffer worden van een roekeloze chauffeur, als mijnwerker giftige dampen inademen, samen met collega’s als ratten in de val blijken te zitten, tot zelfmoord worden gedreven door pestende collega’s. Of na hun welverdiende pensioen komen te overlijden aan een slepende ziekte na jaren met asbest te hebben gewerkt.

Jaarlijks gaat het dan om meer dan twee miljoen slachtoffers. Wereldwijd. Meer dan twee miljoen. Dat is elke vijftien seconden een dodelijk slachtoffer. Dag en nacht, elke dag van de week. En dat 52 weken per jaar. In Nederland overlijden elk jaar zo’n 3000 mensen tijdens, door of als gevolg van hun werk. Het iedereen bekende ‘van werken is nog nooit iemand doodgedaan’ mag dus wel met meer dan een korreltje zout worden genomen. Helaas.

De Partij van de Arbeid zet zich elke dag opnieuw in voor fatsoenlijk werk. Voor een fatsoenlijke arbeidsmarkt waarop mensen niet een kostenpost zijn waarop je zoveel mogelijk bezuinigt, maar het grootste kapitaal van een bedrijf waarin je juist investeert. Daarbij gaat het natuurlijk om arbeidsvoorwaarden, maar zeker ook om arbeidsomstandigheden. Om prettig, veilig en gezond je werk kunnen doen. Waar je ook vandaan komt, welk werk je ook doet. Of je nou ‘vast of flex’ bent.

Daarom vragen we bijvoorbeeld aandacht voor de ook op dit vlak kwetsbare positie van flexwerkers, maken we werk van het aanpakken van pesten op de werkvloer, van het van de markt weren van louche asbestverwijderingsbedrijven en maken we ons sterk voor het uitbannen van kankerverwekkende stoffen of het in het leven roepen van een onafhankelijk ‘Instituut Beroepsziekten‘.

En dat doen we elke dag opnieuw. Zodat mensen na een dag hard werken weer gezond naar huis kunnen, na een leven hard werken gezond van hun oude dag kunnen genieten.