Verslag Studio WEurope 20 november

22 november 2017

Geschreven door Suzanne Piet

20 november 2017 vond het langverwachte Studio WEurope: Wat is jouw Europese droom? plaats. Met een gevarieerd inhoudelijk programma, inspirerende jongeren in de zaal en op het podium, en een warme ambiance in Desmet Studio’s Amsterdam beloofde het een mooie avond te worden. Gelukkig weerhield de regen mensen er niet van om te komen. De volle zaal was divers, maar met één gezamenlijke interesse: Europa en de toekomst.

De Daan Quittner Band zorgde er al meteen voor dat er een losse sfeer werd gecreëerd. De zeskoppige band gaf zo een warm welkom aan het publiek. Bij binnenkomst viel de aanwezigen ook meteen het grote scherm op, waar filmpjes werden getoond waarin Europese jongeren hun dromen delen. Ook konden de bezoekers meteen hun eigen Europese droom opnemen in de Studio WEurope.

Een nieuwe Bassie en Adriaan?

Om half 8 begon het dan echt,. Linda Hakeboom (BNN/VARA) kondigde de eerste spreker van de avond aan, Nynke de Jong. Voor velen bekend van televisie, ze was bijna de slimste mens, als opiniemaker en columnist van onder andere het AD. Nynke pepte de zaal lekker op met een positief luchtig verhaal, met een diepere ondertoon. Het belang van Bassie en Adriaan voor het bekendmaken van Europa bij de huidige generatie dertigers werd benadrukt. Maar hoe zit het in 2017? Er is een nieuw iconisch duo nodig!

Dromen over de toekomst van Europa

De toekomst van Europa, dat bepalen wij niet alleen in Nederland. Nederland is maar één leerling uit de basisschoolklas van 28 (zoals Querine later op de avond als beeldspraak voor de 28 lidstaten van de EU zou benoemen). Daarom waren Huda (VK), Maryna (Oekraïne), Theodore (Griekenland) en Coco (EU Jongerenvertegenwoordiger) aanwezig om ieder met hun eigen achtergrond, hun Europese droom te delen. Door middel van vragen uit de zaal bleek dat de vier internationaal politiek geïnteresseerden het ergens over eens zijn: “We should be thinking about the future instead of dwelling.”, “We need a total new vision about the union.”, en: “If we could try to step out of our Brussels bubble and take the time to explain what the EU is really doing, youngsters will play their role”.

Na de pauze sprak Tomas Vanheste, columnist bij De Correspondent, een column uit. Hij is kritisch en concludeerde dat de EU socialer, groener en democratischer moet worden. Vervolgens komt Saar op het podium, een jonge Europa-fanaat die op uitstekende wijze het publiek weet te boeien met wat zij, vanuit de NJR Europa werkgroep, wil zeggen: “Wij zijn de toekomst. Wij zijn de denkers, de werkers en de stemmers van morgen. Daarom willen wij ook een rol spelen in de toekomst van de EU”.

Het dromen over Europa stopte daar niet. Vervolgens pitchen drie jonge vrouwen hun, vrij concrete, dromen van Europa. Julia wil de EU veranderen naar Nederlands model, met een Eerste en Tweede Kamer en een minister voor Financiën en Veiligheid. Querine wil het motto ‘in verscheidenheid verenigd’ uit de mottenballen halen. Durf de diversiteit te omarmen! Okkie, vanuit Straatsburg, wil dat het publiek meer betrokken wordt bij de EU door zichtbaarheid. Na korte feedback van de jury, onder leiding van Lodewijk Asscher, was het aan het publiek om de winnaar te kiezen. Met meer dan de helft van de stemmen won Querine overtuigend een weekend naar Berlijn voor twee personen. Ze ontving van Lodewijk Asscher en de rest van de jury de grote cheque, wat natuurlijk een fotomoment waard is.

Hoe maken we Europa mooier?

De avond werd afgesloten met een tweegesprek tussen Linda Hakeboom en Lodewijk Asscher. Als woordvoerder Europa voor de PvdA fractie wil hij graag ver praten over het hoe. “Ben je voor of tegen Europa? Dat is een suffe discussie. Het moet gaan over hoe we het mooier kunnen maken.” Er werden wederom veel vragen gesteld door het publiek.

En daarna was het tijd om de stoelen aan de kant te schuiven en te dansen! Want, er werd nog bijna een uur lang gespeeld door de Daan Quittner Band! Door dit funky muziekspektakel bleven velen nog even een drankje doen en praatten ze na over hun dromen voor Europa!

Foto’s: Roos Trommelen