Door op 5 december 2016

Verrast door een verrassingsei

Deze week werd ik verrast door een verrassingsei. Die leuke eieren worden door Roemeense kinderen in elkaar gezet. Ze zijn soms pas 6 jaar oud. En het is hard doorwerken, want voor 1000 eieren krijgen ze nog geen vier euro. Deze kinderen worden van school gehouden om te werken.. Ouders stellen de toekomst van hun kinderen in de waagschaal, omdat armoede hen daartoe dwingt.

De fabrikant van de eieren is verantwoordelijk voor deze kinderarbeid, ook al werd de productie georganiseerd door een onderaannemer. De fabrikant had meer moeten doen om te controleren wie deze eieren dan voor zo weinig geld in elkaar prutst. Nadat de reportage naar buiten kwam reageerde de fabrikant weer verkeerd. Ze zegden het contract op. Ik kan me voorstellen dat ze niet met die onderaannemer verder willen, maar de gezinnen mogen ze niet zomaar in de steek laten. De kinderen werkten thuis, samen met hun ouders. Als ze die ouders meer zouden betalen en de kinderen terug naar school sturen, hebben zij weer een toekomst. Nu zakken de gezinnen alleen maar dieper in de ellende weg.

Bedrijven moeten meer doen om te voorkomen dat er kinderarbeid in hun producten zit. Goed onderzoek naar risico’s op kinderarbeid en een gedegen plan van aanpak als die risico’s er zijn. Inclusief goede zorg voor kinderen die uitgebuit zijn. Steun mijn strijd tegen kinderarbeid. Teken de petitie, deel en like dit bericht op Facebook en Twitter, en roep anderen op hetzelfde te doen.

Teken de petitie hier!