Turkse Nederlanders bespreken corruptie bij Bulgaarse grensovergang in Europees Parlement

Door Kati Piri op 7 februari 2019

Een delegatie van Turkse Nederlanders heeft – op uitnodiging van Kati Piri (PvdA) – een bezoek gebracht aan het Europees Parlement om te spreken over corruptie aan de grens tussen Bulgarije en Turkije. De grensovergang vormt ieder jaar weer een obstakel voor veel EU-ingezetenen van Turkse origine die via Bulgarije naar Turkije reizen voor vakantie of het jaarlijkse familiebezoek. Veelgehoorde klachten zijn het betalen van smeergeld aan de grens, lange wachttijden en corrupte politieambtenaren.

“Het is schokkend om te zien dat dit soort praktijken plaatsvinden in een EU-land, dat nota bene 11 jaar lid is van de Europese Unie. De afgelopen twee jaar heb ik honderden klachten verzameld van reizigers, in een zwartboek gegoten en aan de Bulgaarse overheid overhandigd. We moeten ervoor zorgen dat hier een einde aan komt”, aldus Kati Piri.

Het aanbieden van het zwartboek heeft geresulteerd in het ontslag van drie douaneambtenaren, en verschillende onderzoeken naar de corruptiepraktijken. Echter, de afgelopen zomer zijn er opnieuw talrijke incidenten geweest.

“Het is belangrijk dat de Bulgaarse autoriteiten onze klachten serieus nemen, en daarom brengen we dit nu opnieuw onder de aandacht. Het is een strijd die nog niet gestreden is, en dat bespreken wij samen met deze delegatie met Bulgaarse Europarlementariërs. . Zij kunnen extra druk zetten op hun regering om deze praktijken te stoppen.”

Corruptie vormt een hardnekkig probleem in Bulgarije. Dit komt ieder jaar naar voren in de voortgangsrapporten van de Europese Commissie. Ook het laatste rapport van de anticorruptiewaakhond Transparancy International uit januari 2019 laat zien dat Bulgarije slechter scoort dan vorig jaar. Piri wil de komende tijd meer partners zoeken om de slachtoffers van corruptiepraktijken te steunen.

  • Lees hier het eerste Zwartboek.
  • Lees hier de laatste klachten die zijn overhandigd aan de Bulgaarse autoriteiten.
Kati Piri

Kati Piri

Kati was werkzaam als politiek adviseur in het Europees Parlement op de thema’s buitenlandbeleid, mensenrechten en defensie waarna ze zich in 2014 verkiesbaar stelde voor het Europees Parlement. Belangrijke  principes die Kati bewogen om het Europees Parlement in te gaan zijn het hooghouden van democratische waarden en het respecteren van mensenrechten. Dat Kati deze principes

Meer over Kati Piri