3 augustus 2012

Strijd voor homorechten ook internationaal

‘Gisteren was ik samen met het PvdA homonetwerk en Ronald Plasterk op het Mercatorplein bij de demonstratie die in het teken stond van homofobie en anti-homogeweld. Terwijl de Tears of Pride Walk naar het Homomonument begon en de regenboog vlaggen wapperden gingen mijn gedachten uit naar steden als Moskou en Belgrado. Daar kan dat niet zomaar.’ Door Kirsten Meijer, internationaal secretaris.

In Belgrado wordt de Gay Pride georganiseerd in een afgesloten park. Vorig jaar zou het voor de derde keer plaatsvinden, maar de Servische politie verbood de Pride en een tegendemonstratie van rechts-extremisten. Het jaar ervoor vielen bij onlusten meer dan honderd gewonden. Ook in een stad als Moskou werd de Gay Pride verboden.

Belgrado en Moskou zijn slechts twee voorbeelden. In veel landen, soms niet eens zo ver weg, is moed nodig om de strijd voor homorechten aan te gaan. Ik herinner mij een gesprek met een Bosniër van de Sociaal Democratische Partij. Hij wilde graag een homonetwerk organiseren, maar kreeg het niet voor elkaar omdat mensen bang zijn of zich schamen. De Sociaal Democratische Unie in Servië is een kleine partij en één van de weinige partijen op de Balkan die actief en publiekelijk opkomt voor homorechten. Dat hebben ze moeten bekopen met een molotovcocktail op hun partijkantoor.

Dat aandacht nodig blijft, ook in de EU zelf, bleek ook uit de resolutie die het Europees Parlement aannam in mei. Het Europees Parlement roept daarin de Commissie op om de LGBTT-gemeenschap beter te beschermen tegen discriminatie en geweld en hun rechten te garanderen. Ook als het gaat om landen buiten de EU kan dat door in onderhandelingen over bijvoorbeeld associatieverdragen in te zetten op beschermende wetgeving.

Ik ben blij dat we door mijn buurt kunnen lopen met de Tears of Pride Walk en ik hoop dat mensen in andere landen waar dit niet kan, de moed vinden om de strijd voor homorechten aan te gaan. Deze mensen verdienen alle steun, want gemakkelijk is dat niet.

Door Kirsten Meijer

Internationaal Secretaris PvdA

Waar ben je naar op zoek?