Steun de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië!

7 februari 2023

De beelden van de verwoesting van de aardbeving in het zuidoosten van Turkije en het noorden van Syrië gaan door merg en been. Al meer dan 40.000 mensen zijn door de verschrikkelijke ramp om het leven gekomen, en dit aantal zal waarschijnlijk nog oplopen. Van vele huizen en gebouwen in de getroffen gebieden is nauwelijks nog iets over.

De PvdA leeft intens mee met de slachtoffers van de aardbeving en wenst alle familie en vrienden van betrokkenen – daar en hier in Nederland – veel sterkte en kracht toe in deze dagen.

De komende tijd blijft de PvdA bij het kabinet erop aandringen om ruimhartig hulp te bieden. Ook in het land – bij verenigingen en moskeeën – worden er hartverwarmende initiatieven gestart. Mensen verzamelen spullen, doneren geld aan hulporganisaties en geven extra aandacht aan mensen die dat nu nodig hebben.

Wil je ook een bijdrage leveren? Je kan nog altijd doneren op Giro 555. Wij hebben daarnaast een klein overzicht gemaakt van andere mooie initiatieven en organisaties die ook steun kunnen gebruiken.

Ben je een initiatief in Nederland gestart en wil je dit onder de aandacht brengen? Laat het ons weten!

In Turkije:

AKUT Search and Rescue: Turkse NGO die zich al voor een langere tijd bezighoudt met het zoeken, bijstaan en redden van allen die hulp nodig hebben bij natuurrampen en noodsituaties. Zij stellen getraind personeel en geschikte uitrusting ter beschikking om zoveel mogelijk mensen in veiligheid te brengen.

Stichting Koerdische Rode Halve Maan Nederland: Deze organisatie is sinds 1993 actief in de getroffen gebieden. De Koerdische Rode Halve Maan zamelt (op dit moment) alleen financiële middelen in en zal binnenkort meerdere families ontmoeten die dringend hulp nodig hebben.

In Syrië:

White Helmets: De Witte Helmen redden de afgelopen jaren dagelijks mensen uit gebombardeerde gebouwen in Syrië. Deze bekende organisatie, actief in het noordwesten van het land, is nu actief om mensen onder het puin te halen en eerste hulp te bieden.

SAMS: Syrian American Medical Society (SAMS) is een wereldwijde medische hulporganisatie die crisishulp verzorgt in Syrië e.o. om levens te redden en menselijk leed te verlichten. SAMS biedt medische zorg en behandeling aan elke patiënt in nood.

Molham Volunteering Team e.V.: Deze Syrische NGO is direct na de aardbeving de “Earthquake Response” Campagne gestart. Zij bieden Syriërs in nood hulp door voedsel, onderdak en medicijnen te bieden.

In Nederland:

(NB: het helpt de organisaties met name om alleen spullen te leveren waarnaar wordt gevraagd)

Lokaal:

Volop acties van Winterswijks-Turkse gemeenschap voor aardbevingsslachtoffers: De Turks sociale culturele vereniging Sihhat begon meteen met inzamelingsacties. Er wordt zondag 19 februari een grote braderie aan de Tuberweg gehouden met als doel geld en goederen in te zamelen. Iedereen is welkom van 9:00 tot 20:00 uur. Geld overmaken is ook mogelijk.

Liemers College in Zevenaar zamelt geld in voor aardbevingsslachtoffers: De leerlingen van het Liemers College locatie Landeweer in Zevenaar hebben woensdag 885 euro opgehaald voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië. De school hoopt de opbrengst voor het einde van deze week nog te verhogen naar 1000 euro.

Inzamelingsactie slachtoffers aardbeving Turkije / Syrië: In samenspraak met de moskeeën in Vlaardingen, Emmastraat en Oosthavenkade, alsook in Maassluis zamelt De Windwijzer de komende dagen hulpgoederen in. Goederen die gebracht kunnen worden zijn slaapzakken, dekens, kindervoeding en luiers. SVP geen winterjassen meer brengen, want bij de grenzen blijkt dat tot problemen te leiden. U kunt deze goederen dagelijks inleveren t/m 18 februari

Inzamelingsacties Almelo voor Turkije en Syrië: De aardbeving heeft ook enorm veel impact hier in Almelo. Hieronder op een rijtje wat voor initiatieven er op touw gezet zijn in Almelo.

Hulpacties Enschede voor Turkije en Syrië: Na de allesverwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië kan Enschede niet stil blijven zitten. Overal staan mensen op die iets willen doen voor de getroffenen, vaak ook familie en vrienden. Kijk hier hoe jij kunt helpen!

Hulpacties in Den Haag: In onze stad zijn er heel lokale initiatieven opgezet om hulp te bieden in de getroffen gebieden. Wil je zelf ook hulp bieden aan de slachtoffers? Bekijk hier onze Haagse initiatieven en acties.

Inzamelingsacties voor Turkije en Syrië: Er zijn diverse inzamelingsacties opgezet. We zetten een aantal instanties voor u op een rij.

Turkse gemeenschap Hoogezand en Veendam in actie: Op verschillende plekken in de provincie Groningen worden hulpgoederen ingezameld voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. De Orhan Gazi Moskee in Hoogezand is een van de plekken waar spullen naartoe worden gebracht.

Inzamelingsactie Papendrecht: Kledingreparatiewinkel De Gouden Naald op WinkelPark De Meent is een inzamelingsactie gestart voor de slachtoffers in de aardbevingsgebieden in Turkije en Syrië. De volgende artikelen zijn hard nodig: dekens, verzorgingsartikelen, luiers, powerbanks, verwarmingsapparatuur. Potjes en blikjes voedsel mogen ook ingeleverd worden.

Regionaal:

Hulpacties in de provincie Utrecht: Wereldwijd zijn er hulpacties, ook in de provincie Utrecht. Wil je weten wat er nodig is en helpen met spullen of geld? Hier vind je alle informatie.

Zeeland helpt Turkije en Syrië: hier komen Zeeuwen in actie: In dit artikel vind je hoe en waar Zeeuwen zich inzetten voor Turkije en Syrië.

Overijssel in actie: Overzicht van initiatieven in Overijssel voor getroffenen.

Brabant in actie: Overzicht van initiatieven in Noord-Brabant voor getroffenen.

Gooise moskeeën organiseren hulpacties: Meerdere Gooise moskeeën hebben hulpacties op touw gezet om de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië te helpen. Er wordt kleding, dekens, luiers, handschoenen en sjaals verzameld om naar het rampgebied te sturen. Daarnaast wordt er geld opgehaald.

Flevoland in actie: Overzicht van initiatieven door moskeeën in Flevoland voor getroffenen.