25 maart 2014

Servische Progressieve Partij wint parlementsverkiezingen

Koen Migchelbrink doet verslag van de uitslag van de Servische parlementsverkiezingen.

De parlementsverkiezingen van zondag 16 maart in Servië betekenden een verpletterende overwinning voor de centrumrechtse Servische Progressieve Partij (SNS) die al maanden bovenaan de peilingen stond. Onze zusterpartij, de Democratische Partij (DS) haalde een kleine 5,9 procent van de stemmen binnen.

De SNS behaalde een absolute meerderheid in het Servische parlement, nadat ze bijna de helft van de stemmen binnenhaalden. Alexander Vucic, SNS partijleider, wordt daarmee de nieuwe premier van Servië. De opkomst was 50 procent, 3,3 procent minder dan de vorige verkiezingen in 2012.

Volgens het Centrum voor Vrije Verkiezingen en Democratie (CESID) behaalde de Servische Progressieve Partij ongeveer 48,8 procent van de stemmen. Deze verpletterende overwinning levert ze ongeveer 157 zetels op in het 250 zetels tellende parlement. De CESID meldde tevens dat de Socialistische Partij Servië  14 procent van de stemmen behaalde, de Democratische Partij 5,9 procent en de Nieuwe Democratische Partij 5,7 procent. Deze vier partijen waren de enige partijen die de 5 procent-drempel wisten te halen.

Alexander Vucic zei in zijn overwinningsspeech: “Ik ben ervan overtuigd dat Servië de Europese waarden zal blijven nastreven en de strijd tegen corruptie zal blijven aangaan. Maar deze regering zal vooral te maken krijgen met de hoge werkloosheid. Ik ben er zeker van dat we halverwege ons mandaat resultaten zullen zien”.

Het succes van de partij lijkt het gevolg te zijn van een sterke anti-corruptie campagne en positieve EU-lidmaatschap standpunten. De nieuwe regering van Servië zal genoeg te doen hebben, aangezien het land te maken heeft met hoge werkloosheidscijfers en economische hervormingen. Vucic verwacht een nieuwe regering te vormen in mei.

Gemeenteraadsverkiezingen
Tegelijkertijd vonden de gemeentelijke verkiezingen plaats in Belgrado, Arandjelovac, Bor, Negotin en Pecinci. Voorlopige resultaten, die zijn vrijgegeven door de stadskiescommissie in Belgrado, laten zien dat de Servische Progressieve Partij een ruime overwinning heeft geboekt. In de Servische hoofdstad Belgrado kreeg de SNS 44,2 procent van de stemmen, wat 61 zetels oplevert in het 110 zetels tellende stadsbestuur.

De opkomst in Kosovo voor de Servische parlementsverkiezingen was ongeveer 34,4 procent  volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). OVSE- woordvoerder Nikola Gaon zei dat de stemming verliep zonder incidenten.

De Democratische Partij
De Democratische Partij (DS) van oppositieleider Dragan Djilas, zusterpartij van de PvdA, haalde ongeveer 5,9 procent van de stemmen binnen, wat hen 19 zetels in het parlement oplevert. Djilas kondigde eerder aan dat de DS een partijcongres zou houden om een nieuwe partijleider te kiezen indien de verkiezingsresultaten teleurstellend zouden zijn. Tijdens de campagne richtte de DS zich voornamelijk op de EU en Europese waarden als democratie en rechtsstaat. Tevens probeerde de DS de kiezers te waarschuwen voor de gevolgen indien de macht in de handen van één man komt.

De DS is er niet in geslaagd zich te positioneren als de belangrijkste oppositiepartij. Dit komt voornamelijk door interne verdeeldheid. Sinds Dragan Djilas de plaats innam van Boris Tadic als partijleider, is de relatie tussen de twee mannen verslechterd. Uiteindelijk besloot Tadic om de Democratische Partij te verlaten en zijn eigen partij op te richten, de Nieuwe Democratische Partij. De Nieuwe Democratische Partij kreeg 5,7 procent van de stemmen, genoeg voor 18 zetels in het parlement. Wegens de splitsing binnen de partij, was ook de oppositie tegen de SNS verdeeld .

Alexander Vucic
In zijn twintiger jaren heeft Alexander Vucic nog als minister van informatie gediend in de regering van de ultranationalistische minister-president Slobodan Milosevic, en steunde de oorlog tegen Kosovo. De voormalige pro-Russische Vucic is nu uitgegroeid tot een pleitbezorger voor nauwere banden met de Europese Unie. Hij zegt fouten te hebben gemaakt in het verleden maar  ervan te hebben geleerd: “Ik ben niet beschaamd om mijn slechte gewoonten en eigenschappen te veranderen. Integendeel, ik ben er trots op”.

De oppositie vreest dat Vucic te machtig wordt. Borko Srefanovic, fractievoorzitter van de Democratische Partij, zegt: “Het hele land is gefascineerd door deze superman, de heer Vucic , die de zeggenschap over media heeft en over alles beslist. Wat ons nu te wachten staat is een  one-man-regime.”

EU onderhandelingen
De demissionaire regering , waarin Vucic vice-premier was, is in januari van dit jaar gestart met de toetredingsonderhandelingen met de EU. Servië streeft naar nauwere banden met de EU. Hoewel Servië de onafhankelijkheid van Kosovo weigert te erkennen, zag het zich wel genoodzaakt de onderlinge betrekkingen te normaliseren alvorens de onderhandelingen met de EU te starten.

De Servische Progressieve Partij steunt de EU onderhandelingen en wil dat Servië tot de Europese Unie toetreedt. Toetreding tot de EU zou broodnodige buitenlandse investeringen op gang brengen. De toetredingsonderhandelingen zullen waarschijnlijk tot 2020 duren.

Vertaald door Soemya Amghar. Het oorspronkelijke artikel, geschreven door Koen Migchelbrink, is in het Engels hier te vinden.