Door op 10 december 2015

Schrijf mee voor mensenrechten en voor moedige activisten

“The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams” zou Eleanor Roosevelt ooit gezegd hebben. De voormalige first lady was één van de drijvende krachten achter de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Deze werd vandaag precies 67 jaar geleden aangenomen door de Verenigde Naties.

Omdat mensenrechten op veel plekken onder druk staan, doet de PvdA vandaag mee aan de schrijfmarathon van Amnesty International. Want ondanks het geweld en de onderdrukking in de wereld om ons heen, zijn er dappere mensen die zich wereldwijd in blijven zetten voor hun dromen: respect voor fundamentele mensenrechten. Ook als deze moedige activisten zelf weten welke persoonlijke risico’s ze hierbij lopen.

Om deze mensen te steunen komt de PvdA, samen met vele anderen, op mensenrechtendag in actie. Op het Amnesty-kantoor in Amsterdam zal ik samen met mijn collega’s uit de Tweede Kamer en een team van PvdA-vrijwilligers de pen ter hand nemen.

Dit jaar schrijven we onder meer voor Waleed Abu al-Khair. Hij is een advocaat die het opneemt voor bloggers en activisten in Saoedi-Arabië. Hij streed voor eerlijke rechtszaken in zijn land en belandde daarop zelf voor 15 jaar achter de tralies. Ook schrijven we voor Phyoe Phyoe Aung, een studentenleider uit Myanmar die droomt over goed onderwijs in haar land. Ze ging hier de straat voor op en werd vervolgens mishandelt en bedreigd door de politie.

Helpen die brieven eigenlijk? Absoluut!

Want soms komen dromen uit. Zoals gisteren, toen bekend werd dat Leyla Yunus, mensenrechtenactiviste uit Azerbeidzjan, was vrijgelaten. Velen hebben zich voor haar zaak ingezet, eerder dit jaar liep ik mee in de ‘Run for Leyla’ en vandaag zouden we ook voor haar brieven schrijven. Gelukkig hoeft dat nu niet meer en kon ik Leyla’s dochter Dinara, die in Nederland woont, geluk wensen met het fantastische nieuws. Laten we dat ook voor al die andere moedige activisten voor elkaar krijgen!

Wil je meeschrijven? Sluit je dan aan bij ons in Amsterdam (Keizersgracht 177) of bij één van de andere acties in het land.