Door Paul Tang op 3 april 2016

Rode belastingbrief voor Starbucks

Als je zuivere koffie verkoopt, mag je zeker niet sjoemelen met belastingen.

Daarom krijgt Starbucks een rode belastingbrief. Een gezamenlijke actie van PvdA Amsterdam en PvdA Europa.

“Iedereen moest voor 1 april zijn belastingaangifte doen. Niet leuk, maar zo gaat het nu eenmaal. Niet dus voor Starbucks. Die weet met oneerlijke trucs belastingen te ontduiken. Daarom stoppen wij vandaag alsnog een eerlijke aanslag in de bus bij Starbucks”, zeggen Carolien de Heer, PvdA-raadslid in Amsterdam en Paul Tang, PvdA-delegatieleider in het Europees Parlement.

De Europese Commissie vindt dat Starbucks 25 miljoen euro aan de Nederlandse schatkist moet betalen. Door winsten, in Nederland gemaakt, door te sluizen naar andere landen, weet de succesvolle Amerikaanse koffieverkoper een eerlijke belastingaanslag in Nederland te ontlopen. Met de rode belastingbrief wil de PvdA deze terechte claim van de Europese Commissie ondersteunen.

Starbucks is een van de vele multinationals, die via brievenbussen en sluwe belastingadviseurs belastingen weten te ontwijken over hun miljardenwinsten. Het gaat daarbij om een bedrag tussen de 50 en 70 miljard Euro aan gemiste belastinginkomsten in Europa. Nederland speelt daarbij een kwalijke rol. De ‘Zuid-As’ in Amsterdam barst van de brievenbusfirma’s, die deze praktijken mogelijk maken.

‘We moeten daarom zowel op lokaal als internationaal niveau deze misstanden aankaarten’, zegt PvdA-raadslid Carolien de Heer. ‘In Amsterdam moeten we ons schamen dat dit op grote schaal op Amsterdams grondgebied plaatsvindt’.

Europarlementariër Paul Tang voegt daar aan toe: ‘Op Europees niveau werken we hard aan regels om dit soort belastinggesjoemel tegen te gaan. Het kan niet zo zijn dat iedereen in Nederland gewoon keurig zijn belastingen betaalt, maar dat de ‘grote jongens’ als Starbucks of Ikea tussen de mazen van het net weten weg te glippen’.

Daarom trekt de PvdA op lokaal,nationaal én internationaal niveau met de rode belastingbrief aan de bel. In Amsterdam weet de PvdA zich daarbij gesteund door Groen Links. Als het aan de initiatiefnemers blijft het niet bij deze ene brief. ‘Als andere sjoemelende multinationals een eerlijke aanslag blijven ontwijken, kunnen ook zij rekenen op een rode brief van ons’, zeggen Carolien de Heer en Paul Tang.

Paul Tang

Paul Tang

Paul Tang is in juli 2019 aan zijn tweede termijn als Europarlementariër begonnen. Paul zet zich al jaren in voor de PvdA op het terrein van Economische en Monetaire Zaken. In 2006 kandideerde Paul zich als Tweede Kamerlid en werd financieel woordvoerder tijdens het Kabinet Balkenende IV. Als Tweede Kamerlid zag Paul hoe Nederland werd

Meer over Paul Tang