7 november 2016

PvdA op de Afrikadag

De Afrikadag op 5 november was een groot succes! De workshops waren bomvol, het publiek was enthousiast en de sfeer was goed. Ook de PvdA had een aantal workshops georganiseerd. Een verslag van deze zeer geslaagde dag:

De eerste workshop georganiseerd door de PvdA ging over de strijd tegen discriminatie, waar vicepremier en minister voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Lodewijk Asscher, sprak in een panel. In zijn inleidende speech sprak hij over hoe hij op het schoolplein van zijn dochtertje de diversiteit van Nederland zag en hoe dat gekoesterd moet worden. Daarna ging hij in debat met Mitchell Esajas, medeoprichter van New Urban Collective en Amma Asante, PvdA Tweede Kamerlid en woordvoerder Hoger Onderwijs. Initiatieven zoals anoniem solliciteren en het diversiteitscharter dat werd getekend door veel bedrijven zijn een stap in de goede richting, maar ze concludeerden ook dat er nog veel werk te doen is voordat discriminatie in Nederland echt is uitgebannen.

Ook PvdA fractievoorzitter Diederik Samsom was aanwezig op de Afrikadag en sprak in een panel over migratie in een bomvolle theaterzaal. Hij debatteerde met Kostas Triantafyllos, internationaal secretaris van onze Griekse zusterpartij PASOK, Ayaan Abukar, politicoloog en columnist voor vakblad Vice Versa en Eduard Nazarski, directeur van Amnesty Nederland. Ze waren het eens over de noodzaak van meer Europese samenwerking en solidariteit, maar twijfelden over de manier om dit het beste te bereiken. Veilige routes voor vluchtelingen om Europa te bereiken zijn van levensbelang. De PvdA zal zich hier voor blijven inzetten in de EU en Nederland zal haar verantwoordelijkheid nemen, aldus Diederik Samsom.

Een andere workshop georganiseerd door de PvdA ging over de vraag: ‘Hoe schoon zijn onze kleren eigenlijk?’ Hier sprak PvdA Tweede Kamerlid Roelof van Laar met Suzan Cornelissen van de Schone Kleren Campagne en Jef Wintermans, SER coördinator van het textielconvenant dat deze zomer door vele grote textielbedrijven en maatschappelijke organisaties werd getekend. Belangrijke conclusies waren onder ander dat het convenant een eerste goede stap is om kinderarbeid tegen te gaan en fabrieken veiliger te maken, maar ook dat er nog veel moet gebeuren en dat transparantie hierbij van levensbelang is.

Onze eigen internationaal secretaris, Kirsten Meijer, nam ook plaats aan de discussietafel tijdens een workshop over de toekomst van internationale samenwerking, samen met onder andere Arjen Berkvens, directeur van de Foundation Max van der Stoel (FMS), Paul Engel, expert internationale en duurzame ontwikkeling en Roelof van Laar, PvdA Kamerlid en woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking. Hier werd een rapport van de FMS gepresenteerd waarin aanbevelingen werden gedaan voor de toekomst van internationale samenwerking. De grootste uitdagingen die zij zagen voor de toekomst waren de groeiende ongelijkheid zowel in als tussen landen, klimaatverandering en uitputting van de aarde en het tekortschieten van de internationale gemeenschap waar het gaat om vrede en veiligheid.

Maar de dag was niet alleen gevuld met debat en discussie, er was ook veel ruimte voor live muziek, kunst, gesprekken met schrijvers en een heerlijke Afrikaanse lunch. De dag werd swingend afgesloten op de afterparty ‘Africa at night’ in Desmet studio’s met diverse artiesten die ervoor zorgden dat niemand in de zaal stil kon blijven staan.
 

Door Vera Djabali