21 juni 2017

Politieke masterclasses in Leuven

Hoe zet je een goede campagne op? Wat maakt een speech goed? Hoe werken (sociale) media? Afgelopen weekend gaven ervaren campaigners van onder anderen Sanders, Clinton en Corbyn antwoord op deze vragen bij de PES Training Academy. Samen met zo’n veertig andere politieke medewerkers en activisten uit heel Europa woonde ik dit weekend in Leuven bij.

Zelf volgde ik de tweedaagse workshop ‘speech writing’ van Paul Richards. Richards werkt voor Labour en schreef boeken als ‘How to Win an Election’ en ‘How to Be a Spin Doctor’. Aan de hand van beroemde speeches van Martin Luther King en Obama gaf hij talloze tips en tricks voor een goede speech. Zijn belangrijkste adviezen: ken je publiek, breng structuur aan in je speech en wees alsjeblieft niet te lang van stof. En zorg dat je geloofwaardig bent. ‘Strong and Stable’ is in principe een goede campagneslogan, maar niet wanneer je dit in de praktijk niet bent. Theresa May kan je er alles over vertellen.

Over goede speeches gesproken: op de vroege zaterdagochtend heb ik met plezier geluisterd naar het verhaal van Mohamed Ridouani. Ridouani is wethouder (of zoals de Vlamingen zeggen: schepen) in Leuven en houdt zich bezig met interessante, vernieuwende projecten. Zo zette hij ‘Leuven 2030’ op. Dit is een samenwerking tussen politici, inwoners, organisaties en bedrijven om ervoor te zorgen dat Leuven in 2030 klimaatneutraal is. Terwijl de stad groeit, loopt de CO2-uitstoot in Leuven terug – dat kunnen niet veel steden zeggen. Met dit project won de stad recent de ‘European Green Leaf Award’. Ook kent Leuven op Ridouani’s initiatief het Buddy-project, waarbij studenten vrijwillig naschoolse bijles geven aan kinderen en jongeren. Volgens Ridouani is het van groot belang mensen zélf te betrekken bij politiek en nooit te vergeten om te communiceren over je plannen en projecten.

De anderen volgden workshops die meer gericht waren op campagne voeren. Hoe betrek je ‘grass roots’ organisaties bij je campagne en je partij? En hoe kan je effectief gebruik maken van social media? Data is hierbij van groot belang, maar soms wordt er ook te veel waarde aan gehecht. Daraka Larimore-Hall vertelde bijvoorbeeld dat de campaigners van Clinton beweerden dat ze een bepaalde staat ruimschoots zouden winnen, want ‘the computer said so’. Uiteindelijk verloren ze hem. Naar de lokale campaigners werd hier te weinig geluisterd.

Gelukkig kregen we ook de kans iets van Leuven te zien. We mochten op bezoek bij burgemeester Louis Tobback in het stadhuis en op de laatste avond gaven twee gidsen ons een stadwandeling. Leuven blijkt een hele gezellige stad te zijn met leuke straatjes, indrukwekkende kathedralen en talloze terrassen. Dus voor wie binnenkort een weekendje weg wil: ik raad het aan!

Roos Lankhorst, PvdA Internationaal Secretariaat

Foto’s: Party of European Socialists. Meer zien? Bekijk alle foto’s hier