Paul Tang: Stop verkoop van kant-en-klare belastingontwijking

5 maart 2018

“De verkoop van kant-en-klare belastingontwijkingpakketten op websites moet verboden worden in de Europese Unie”, dat zegt Europarlementariër Paul Tang vandaag in Trouw.

Op verschillende websites kunnen bedrijven en particulieren zich inkopen in een bedrijf dat gevestigd is in een belastingparadijs. De advertenties doen denken aan vakantie aanbiedingen. Zo hebben veel aanbiedingen de naam van een exotische bestemming. Het pakket ‘Caribbean Package’ geeft de koper voor ongeveer 2500, euro een bedrijf in Belize met een bijhorende bankrekening om je vermogen op te stallen.

“Nu kunnen we nog niet optreden tegen deze advertenties terwijl de constructies die worden aangeboden in aantal gevallen wel strafbaar zijn. Daarom moeten we hier een einde aan maken”

“Nu kunnen we nog niet optreden tegen deze advertenties terwijl de constructies die worden aangeboden in aantal gevallen wel strafbaar zijn. Daarom moeten we hier een einde aan maken. Nu kunnen mensen met een druk op de knop hun vermogen buiten het zicht van de belastingdienst parkeren en dat werkt fraude in de hand.”

De onthullingen die over belastingparadijzen naar buiten blijven komen laten zien hoe adviseurs steeds weer schimmige constructies verzinnen om belasting te ontwijken. Inmiddels wordt de industrie die belastingontwijking faciliteert steeds groter zonder dat er iemand aan de rem trekt.

”Op het gebied van belastingontwijking loopt de wetgever achter de feiten aan”

“Het is ook zaak om adviseurs die belastingontwijking mogelijk maken aan banden te leggen. Er zijn door de Europese Commissie wel voorstellen gedaan, maar dat heeft nog nergens toe geleid. Op het gebied van belastingontwijking loopt de wetgever achter de feiten aan.  Voor elke afgesloten sluiproute creëren belastingadviseurs namelijk twee nieuwe mogelijkheden. Dus er moet veel harder worden ingegrepen”

Paul Tang wil van de Europese Commissie weten wat haar plannen zijn om deze webwinkels te sluiten. Daarnaast stelt hij voor om met een verplichte richtlijn voor belastingadviseurs te komen, waardoor adviseurs in de toekomst nieuwe constructies vooraf moeten melden aan de belastingdienst.

(persbericht 5 maart 2018)