16 juni 2013

Optreden Turkse politie tegen vreedzame demonstranten schokkend

De wijze waarop de Turkse politie afgelopen weekend de vreedzame demonstranten in Istanbul te lijf ging is buitengewoon schokkend. De Europese Unie dient een duidelijke boodschap aan premier Erdogan af te geven dat het disproportionele optreden onmiddellijk moet stoppen. De vrijheid van meningsuiting, het recht om vreedzaam te demonstreren en de persvrijheid zijn kernwaarden die gerespecteerd moeten worden, zeker in een land dat de ambitie heeft om toe te treden tot de EU.

Vorige week heeft de Tweede Kamer al opheldering gevraagd aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans over het geweld tegen betogers in een aantal Turkse steden. Zowel de Tweede Kamerfractie als de Eurodelegatie hebben daarbij hun bezorgdheid uitgesproken over het geweld en de oplopende spanningen.

Na een paar dagen waarin de Turkse regering bereid leek in gesprek te gaan met de demonstranten en onder andere de vice-premier excuses aanbood, is het dit weekend opnieuw misgegaan. Het Gezi-park en het Taksim-plein werden hardhandig ontruimd. Ditmaal werden niet alleen waterkanonnen en traangas gebruikt ingezet, maar zou er volgens berichtgeving ook gebruik gemaakt zijn van chemicalien. Dat is onacceptabel.

Namens de EU heeft Hoge Vertegenwoordiger Ashton midden vorige week het Turkse politieoptreden al veroordeeld en opgeroepen tot een onderzoek. Ook zij wees erop dat Turkije als kandidaatlid van de EU de hoogste democratische standaarden dient na te streven en grondrechten moet respecteren. Die veroordeling en de oproep voor een snel en diepgravend onderzoek dient na de gebeurtenissen van afgelopen weekend met kracht herhaald te worden.

Michiel Servaes