Ook PES in de bres voor rechten van Deliveroo-bezorgers

25 januari 2018

Niet alleen de PVDA in Nederland trekt zich het lot van Deliveroo-bezorgers aan. Ook de PES zet zich actief in voor hun rechten. In een ontmoeting met werknemers van Deliveroo Brussel hebben leden van de PES Sociaal Europe Network hun  steun uitgesproken aan de bezorgers. Zij maken zich zorgen over hun werknemersrechten door de pogingen van Deliveroo hen te dwingen zich als zelfstandigen te registreren.

Deze pogingen baren de Belgische Parti Socialiste (PS) en de PES zorgen. Het registreren als zelfstandigen zou bezorgers betrouwbaar inkomen en sociale zekerheid ontnemen, terwijl dit nu nog wordt geboden door het collectieve lidmaatschap van de zogenaamde ‘Smart’ coöperatie in Brussel. Perveche Berès, voorzitter van het Social Europe Network, zei: ”We geloven dat digitale werknemers recht hebben op dezelfde rechten en plichten als andere werknemers. Deze actie van Deliveroo dwingt werknemers in een onzinnig zelfstandige status en ontneemt hen hun rechten.”

‘’We geloven dat digitale werknemers recht hebben op dezelfde rechten en plichten als andere werknemers. Deze actie van Deliveroo dwingt werknemers in een onzinnig zelfstandige status en ontneemt hen hun rechten.‘’

‘’Als onderdeel van onze PES European Social Action Plan, willen wij het sociale model versterken, ongelijkheden en armoede verminderen, hoge sociale zekerheid en sterke collectieve onderhandelingen in alle werkvelden – online én offline. Ook zullen wij ons blijvend inzetten voor Europese directieven die voorspelbare en transparante werkomstandigheden garanderen.  Ook willen wij dat Europese regels goede werkomstandigheden definiëren, evenals gezondheid en veiligheid in iedere vorm van werk, inclusief ‘platform-werk’.

‘’Ook willen wij dat Europese regels goede werkomstandigheden definiëren, evenals gezondheid en veiligheid in iedere vorm van werk.”

Bij platform-werk worden werknemers opgeroepen voor een klus via een website of app. Dit beperkt zich niet tot maaltijdbezorgers, maar is in sommige gevallen ook zichtbaar in de taxibranche of bij toiletjuffrouwen.

De ontmoeting van het netwerk met de werknemers van Deliveroo is naar aanleiding van een studie naar de werknemersrechten binnen de  digitale economie van de PES. Naast platform-werk sprak het Social Europe Network ook over andere aspecten van het PES European Social Action Plan. Aan bod kwamen onder andere passende salariëring in Europa, eerlijke mobiliteit en maatregelen om de groeiende ongelijkheid in Europa het hoofd te bieden.

Eerder al vroeg de PvdA aandacht voor het lot van Deliveroo medewerkers. Toen steunde het deliveroo-bezorger Sytze met een crowdfunding actie. Doel van deze geldinzameling was om voldoende middelen op te halen zodat Sytze Deliveroo aan kon klagen. En met succes: het doel werd met behulp van liefst 400 donaties behaald.

”Bedrijven als Deliveroo zijn de nieuwe boeven. Ze proberen over de rug van hun bezorgers de winsten maximaal op te stuwen. Alle risico’s voor de bezorger, alle winst voor Deliveroo.”

Gijs van Dijk schreef toen: Bedrijven als Deliveroo zijn de nieuwe boeven. Ze proberen over de rug van hun bezorgers de winsten maximaal op te stuwen. Alle risico’s voor de bezorger, alle winst voor Deliveroo.