Nieuws vanuit de Eurofractie

8 juli 2022

Thijs Reuten:
Thijs Reuten is als lid van de buitenlandcommissie uiteraard veel bezig met Poetins verwoestende en wrede oorlog in Oekraïne die op 24 februari begon. ‘Ik ben trots op de slagkracht en eenheid die we in het begin van de oorlog hebben getoond. Ongekend snelle sancties, historische wapensteun en ook de kandidaat status op 23 juni is een groot teken van solidariteit en verbondenheid.

Maar we moeten nu niet verslappen en nog sneller onafhankelijk worden van Russische energie en Oekraïne blijven steunen met meer zware wapens’. Als schaduwrapporteur namens de S&D groep voor Belarus en co-facilitator van de samenwerking tussen het Europees Parlement en het parlement van Moldavië die na de zomer van start gaat is hij ook nauw betrokken bij twee buurlanden van Oekraïne.

De Westelijke Balkan is ook een topprioriteit. ‘Deze regio wordt omringd door EU lidstaten en door het verwaarlozen van de uitbreiding en het niet nakomen van onze beloften aan onder meer Noord Macedonië, Albanië (start onderhandelingen) en Kosovo (visumvrij reizen) heeft de EU veel geloofwaardigheid verloren. Die moeten we nu snel herstellen.’ Lees hier meer.

In de commissie Justitie en Vrijheden verzet Thijs zich tegen de aantasting van de rechtsstaat in Europa in het bijzonder in Hongarije en Polen. Met de Von der Leyen-deal worden de problemen in Polen niet opgelost. Lees hier én hier meer daarover. Daarnaast maken we ons hard voor een echt humaan Europees asiel- en migratiebeleid.

Mohammed Chahim:
De afgelopen maanden waren ontzettend druk, spannend en belangrijk voor het dossier over het Europese koolstof grensheffing mechanisme (CBAM). Het enige instrument dat er is om onze industrie wereldwijd te stimuleren groener te produceren. Op 22 juni heeft het Europees Parlement met een ruime meerderheid het CBAM-dossier goedgekeurd. Er ligt nu een sterk en ambitieus voorstel waarin het Parlement haar krachten heeft gebundeld om te werken aan een eerlijke, schonere en werkbare toekomst.

Met de goedkeuring van het CBAM-dossier door het Parlement is een belangrijke stap gezet in de uitvoering ervan. We zijn klaar om met de Raad te gaan onderhandelen en zo snel mogelijk een geschikte overeenkomst te vinden. Er is geen tijd te verliezen als het gaat om het behalen van onze klimaatdoelen!

Terwijl de volgende stappen binnen het CBAM-dossier worden genomen is Mohammed bezig met hervorming van de industriële emissie richtlijn, en het Nature Restoration Plan. Over het algemeen zal hij zich bezig houden de Europese klimaatplannen en het Fit-For-55 pakket. Hij zal dit pakket nauw blijven volgen en overziet hij dit namens de fractie.

Agnes Jongerius:
‘Hebben we een deal?’ ‘Ja, we hebben een deal!’ Na maanden van intensief onderhandelen, kon Agnes Jongerius op 7 juni in Straatsburg, moe maar voldaan, met bovenstaande woorden het akkoord op een Europese wet minimumlonen inluiden. Een grote stap naar een eerlijker en socialer Europa. Als hoofdonderhandelaar voor het Europees Parlement zette Agnes alles op alles voor de best mogelijke deal. Voor de pakketbezorgers, beveiligers, horeca- en supermarktmedewerkers, mensen in de zorg en al die anderen. Omdat werk weer moet lonen.

En de strijd gaat door. De komende tijd zet Agnes zich in voor regulering van de snelgroeiende platformeconomie. Bedrijven als Uber, Deliveroo en Temper bestempelen werknemers als zelfstandigen om hun verantwoordelijkheden te ontduiken. Maar iedereen heeft recht op een baan met zekerheid en een sociaal vangnet. Een Europese richtlijn moet dit misbruik aanpakken.

Paul Tang:
Begin dit jaar is een akkoord bereikt op de wet die Europese burgers en bedrijven online moet beschermen. De Digitale Dienstenwet (DSA) zorgt ervoor dat wat offline illegaal is, ook online illegaal wordt. Daarnaast biedt de wet bescherming aan kinderen op het internet en stelt het beperkingen aan het verspreiden van desinformatie. Paul stond aan de wieg van het wetsvoorstel en is daarom erg blij dat het er eindelijk van komt.

Twintig jaar lang hebben we geen wetgeving gehad op digitale diensten, terwijl de Tech sector zich razendsnel ontwikkelde. Het is dan ook historisch te noemen dat het Parlement en de Raad een akkoord bereikt hebben op de wet die het internet gaat hervormen. Wat in de echte wereld illegaal is, moet ook online illegaal zijn, zodat onze kinderen, ouderen en wij allemaal veilig zijn op het internet.

Verder kijkt Paul uit naar de verdere onderhandelingen om kernenergie en gas niet als duurzame investeringen te bestempelen in wat de ‘Taxonomie’ heet. Frankrijk en Duitsland liggen dwars, dus is er veel werk aan de winkel om hen en het Parlement te overtuigen. En binnen de Belastingcommissie waar Paul voorzitter van is, blijft er gewerkt worden aan het tegengaan van belastingontwijking en ontduiking, en tracht de Unshell richtlijn te zorgen voor minder brievenbusfirma’s. Stap voor stap naar eerlijke belastingen voor iedereen.

Lara Wolters:
Meer transparantie over de duurzaamheidsclaims van bedrijven, meer gendergelijkheid in de top en een betere besteding van Europees geld. In het Europees Parlement zette ik mij het afgelopen jaar hiervoor in om zo mijn steentje bij te dragen aan een duurzamer, progressiever Europa. Een voorbeeld: kort voor de zomer bereikten we een Europees quotum voor meer vrouwen in raden van commissarissen. Dit na 10 (!) jaar blokkeren en tegenwerken door de lidstaten, waaronder Nederland. Nu moeten beursgenoteerde bedrijven in heel Europa minstens 33% vrouwen in de top aanstellen.

Vanaf september zal ik mijn strijd voortzetten voor een Europese wet over Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). Al sinds het begin van mijn mandaat zet ik me ervoor in dat bedrijven verantwoordelijkheid moeten nemen voor mens en milieu in hun waardeketens. Afgelopen februari kwam – een jaar na mijn rapport over hoe een IMVO-wet eruit zou kunnen zien – een officieel wetsvoorstel van de Europese Commissie.

Het komende jaar zal ik me volledig richten op het bouwen van een meerderheid in het Parlement. We moeten af van een systeem waarin bedrijven wel verantwoording afleggen aan hun aandeelhouders, maar niet aan de maatschappij!

Waar ben je naar op zoek?