Lenna Vromans in gesprek over Climate Justice in Africa

29 mei 2022

Tijdens de Afrikadag op 28 mei organiseerde de Foundation Max van der Stoel (FMS) een actiegerichte bijeenkomst over Climate justice in Africa. Met een betrokken publiek van o.a. beleidsmakers, studenten en ontwikkelingswerkers bespraken zij kansen en mogelijkheden voor klimaatrechtsvaardigheid op het Afrikaanse continent. De bijeenkomst werd gemodereerd door Lenna Vromans – Internationaal Secretaris van de PvdA.

Fred Ochieng – Africa Director van Ripple Effect, PvdA Europarlementariër Mohammed Chahim en Anne van der Meer – Senior Policy Officer van de Foundation Max van der Stoel boden verschillende perspectieven op de uitdagingen waar Afrika en Europa voor staan.

Fred beschreef met levensechte voorbeelden de impact van onregelmatige regenval, stijgende temperaturen, droogtes en hitte-extremen op lokale Keniaanse gemeenschappen. Hij besteedde tevens aandacht aan de implementatie-uitdagingen waar Afrikaanse overheden mee worstelen. Anne deelde haar bevindingen op het gebied van klimaatfinanciën en Europees beleid t.a.v. Afrika, met nadruk op meer gelijkwaardige partnerschappen.

Mohammed beaamde dit en vertelde ons meer over de werking van Europese handel- en landbouwmechanismen. De EU New Green Deal biedt volgens Mohammed unieke kansen om klimaatrechtsvaardigheid voor Afrikanen te bereiken. Hiervoor is het essentieel dat de EU zich dienstbaar opstelt aan Afrikaanse initiatieven en het benodigde instrumentarium faciliteert. De Grote Groene Muur – die dwars door de Sahel loopt – biedt een uitstekend aanknopingspunt om hiermee te beginnen. Een voorbeeld van hoe transnationale Afrikaanse samenwerking kwetsbare groepen weerbaar maakt tegen klimaatverandering én verdere opwarming van de Aarde helpt voorkomen.

De bijeenkomst werd besloten met een oproep om politici altijd te blijven wijzen op de schadelijke gevolgen van Europees beleid in Afrika.