28 september 2017

Labour wordt tweede partij in Nieuw-Zeeland onder leiding van Jacinda

Op 23 september is Nieuw Zeeland naar de stembus geweest. Drie keer op een rij won de centrumrechtse National Party van Nieuw-Zeeland de verkiezingen. Tot op 1 augustus de Labour Party een nieuwe leider koos en de regerende partij confronteerde met haar sterke leiderschap. Links werd plotseling populair en dit komt door Jacinda Ardern. Media spreken over het Jacinda-effect en Jacindamania. Toch is het de Labour Party niet gelukt de grootste partij te worden.

Toen Jacinda het leiderschap overnam op 1 augustus kwam de 24-uur erna 250.000$ aan donaties binnen en 1000 extra mensen meldden zich aan als vrijwilliger bij de Labour Party. De donaties zijn een optelsom van heel veel kleinere donaties van gemiddeld 30 dollar. De 37-jarige Jacinda is de jongste leidster van de Labour Party ooit. Ze scoort op toegankelijkheid, ze houdt namelijk wekelijkse sessies op Facebook en men noemt haar gewoon bij haar voornaam. Haar positiviteit en energie vallen bij mensen in de smaakt. Maar wie is zij en waar komt ze plotseling vandaan?

Al sinds haar 17de is ze betrokken bij de Labour Party. Haar CV is indrukwekkend en laat zien dat zij zich over de hele wereld heeft ingezet voor haar idealen. Ze woonde in New York waar ze vrijwilliger was voor een gratis maaltijden-service en betrokken was bij een arbeidsrechten campagne. Vervolgens werkte ze in Engeland bij het Blair’s Cabinet Office in 2006. Vervolgens werd ze president van de International Union of Socialist Youth (IUSY) (de mondiale organisatie van sociaaldemocratische jongerenorganisaties waar ook de Jonge Socialisten lid van zijn). Sinds 2008 is ze lid van het parlement in Nieuw Zeeland. Ze is opgeklommen van plaats 20 in 2008 naar de lijsttrekker in 2017.

Jacinda windt er geen doekjes om dat ze een feminist is. Eerder won zij aan populariteit door fel te reageren wanneer ze werd gevraagd naar haar kinderwens. Ze was slechts zes uur partijleider toen haar het dilemma van moederschap en carrière werd voorgelegd. Haar reactive richting de vraagsteller: “You … it is totally unacceptable in 2017 to say that women should have to answer that question in the workplace”. Een maand later, in aanloop naar het lijsttrekkersdebat, werd haar gevraagd wat ze aan zou gaan doen. Haar reactie was wederom duidelijk: “Vraag je dat ook aan Bill?”. Bill is de leider van de National Party.

23 september is Nieuw-Zeeland naar de stembus geweest. De Labour Party scoorde flink met 35,8% van de stemmen. De National Party bleef Jacinda echter voor met 46,1 procent van de stemmen. New Zealand First behaalde 7,5 procent van de stemmen achter zich, de Groenen halen 5,8 procent. De National Party mag het voortouw nemen in de kabinetsformatie. Het waarschijnlijk rechtse kabinet kan een sterke oppositie verwachten van de Labour Party aangezien ze 35,8% van de stemmen hebben gehaald.