16 december 2013

#KnocktheVote2014

In het weekend van zes en zeven december sloegen 300 PES activisten hun kamp op in Saint Denis om met elkaar te werken aan de EU campagne van 22 mei. Lennart Bak was erbij namens de PvdA. Lees hieronder zijn verslag. Saint Denis is een deel van Parijs dat met haar industrie de bakermat was van de socialistische beweging en dat ook wel bekend stond als La Ville Rouge – kortom we waren met onze club op de juiste plek.
Het programma was flink ambitieus en gevuld. Aan de ene kant met inspirerende speeches van Zita Gurmai, Marije Lafeber, verschillende toppers van de Parti Socialiste met als hoogtepunt de campagnerally van de PES kandidaat Martin Schulz. Aan de andere kant was er veel tijd ingeruimd voor workshops, trainingen, uitwisseling van ervaringen, kortom voor de campagne in real life.

Het thema van de bijeenkomst was Knock the vote 2014.  De PES wil haar lid-partijen inspireren tot een Europese grondcampagne waarbij het doel is de opkomst van de linkse kiezers te verhogen door deur aan deur met ze in gesprek te gaan en op te roepen op ons te gaan stemmen. Na een overtuigend betoog van Guillaume Liegey -verantwoordelijk voor de canvascampagne van François Hollande waarbij op 5 miljoen deuren geklopt werd – over de effectiviteit van canvassen zijn we in groepen uit een gegaan en hebben we met behulp van trainingen en rollenspel het canvassen geoefend. Aansluitend hebben we nagedacht en gediscussieerd hoe ieder van ons zijn eigen partij en PES activisten enthousiast kan krijgen voor deze campagne en canvassen in het algemeen.

Knock the Vote 2014 was kortom een zeer inspirerende bijeenkomst waarbij een mooie ambitie is neergezet voor de komende campagne voor de Europese verkiezingen. Als Partij van de Arbeid delen we deze ambitie en hebben we het voornemen in al onze steden en winwijken met onze kiezers in gesprek te gaan over Europa.

Met de 300 activisten van al onze 32 zusterpartijen, die samen de PES vormen, denken we een stevige basis te hebben gelegd voor een pan Europese grondcampagne. Nu is het zaak om anderen te activeren en motiveren om onze basis te vergroten en daar kunnen we jullie hulp goed bij gebruiken. Wil jij je actief inzetten voor de Europese campagne? Laat het me weten via lbak@pvda.nl, dan bekijken we samen de mogelijkheden.

Lennart Bak, PES activist en medewerker partijbureau