Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken moet snel orde op zaken stellen bij het verlenen van visa

8 december 2022

Een bruiloft van een familielid bijwonen; als spreker optreden tijdens een congres; of voor het eerst je kleinzoon of dochter bezoeken in Nederland.

Met meer dan een kwart van de Nederlanders met een migratieachtergrond zijn er jaarlijks veel mensen die voor een kort bezoek naar Nederland willen komen. Maar uit klachten blijkt dat het steeds moeilijker wordt om een visum voor zo’n kort bezoek te krijgen.

Zo blijkt dat door lange wachttijden bij de externe dienstverlener VFS Global (de commerciële uitvoeringsorganisatie waar je een afspraak maakt voor het aanvragen van visa) mensen onnodig lang van elkaar worden gescheiden. En wanneer aanvragers een afspraak voor een visumaanvraag proberen te maken op de website, zijn er vaak geen data beschikbaar.

Mensen die voor een kort bezoek naar ons land willen komen, moeten onnodig wachten, worden slecht behandeld én betalen te veel.

Er zijn mensen die maandenlang de website in de gaten houden of er nieuwe afspraakmomenten beschikbaar komen, maar er met geen mogelijkheid tussen komen. Ook is er geen aanspreekpunt waar mensen terecht kunnen voor vragen en klachten.

Tot overmaat van ramp is het door kwetsbaarheden op de website van VFS Global mogelijk om via zogenaamde bots op grote schaal afspraken voor een visumaanvraag te reserveren. Malafide bemiddelingsbureaus hebben van deze optie gebruik gemaakt en verkopen vervolgens afspraken voor 100 euro door aan wanhopige aanvragers.

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken moet snel orde op zaken stellen bij het verlenen van visa.

De afgelopen maanden ontvingen de PvdA en ChristenUnie tientallen verhalen over de problemen bij het aanvragen van visa voor Nederland. Deze klachten – gebundeld in een zwartboek – tonen de noodzaak aan voor Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken om snel orde op zaken te stellen bij het verlenen van visa.

Het kan niet zo zijn dat mensen die al jarenlang voor een kort bezoek naar ons land willen komen, maandenlang onnodig moeten wachten, slecht worden behandeld én ook nog eens te veel moeten betalen. Al helemaal als het gaat om belangrijke gebeurtenissen, zoals het afscheid moeten nemen van ernstig zieke familieleden of het vieren van een bruiloft.

We hopen met dit zwartboek dat de ernst van de situatie doordringt en mensen snel weer tijdig visa kunnen aanvragen om familie te bezoeken.

De PvdA en ChristenUnie stellen daarom dat Nederland verplicht wordt geld van de aanvragers terug te storten, als Europese maximumtermijnen worden overschreden en de dienstverlening via de commerciële uitvoeringsorganisatie VFS Global wordt heroverwogen. Ook willen we dat er geld wordt vrijgemaakt om extra mensen aan te stellen om visa te verlenen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken streeft naar goede en toegankelijke dienstverlening voor mensen die een visum willen aanvragen voor Nederland. De vele klachten leggen pijnlijk bloot dat dit momenteel allesbehalve het geval is. We hopen met dit zwartboek dat de ernst van de situatie doordringt en mensen snel weer tijdig visa kunnen aanvragen om familie in Nederland te bezoeken.

Kati Piri & Don Ceder

Bekijk en lees hier het zwartboek over de visumaanvragen die spaak lopen.

Waar ben je naar op zoek?