Door Agnes Jongerius op 17 november 2016

Jongeren mogen niet worden achtergelaten

In de huidige onderhandelingen over het Europese budget van 2017-2020 lijkt het erop dat de Europese jeugd het ondergeschoven kindje wordt. Ondanks het succes van de afgelopen jaren willen de Europese Commissie en de Europese Raad flink korten op het budget voor de zogenaamde ‘Youth Guarantee.’ Deze fondsen zijn bedoeld om werkloze jongeren tot 24 jaar een werkplek, een opleiding of een stage te garanderen.

Op deze manier voorkomen we het ontstaan van een verloren generatie; vooral in landen als Spanje en Griekenland waar ruim de helft van de jongeren noodgedwongen op de bank zit. Vanwege het succes van het programma heeft het Europees Parlement erop aangedrongen dat de budgeten juist verhoogd moeten worden in de komende jaren; van 1 naar 3 miljard per jaar. Helaas denken de ambtenaren van de Commissie daar anders over. Zij stellen juist voor om het budget met bijna 75% te verminderen.

Sommige regeringsleiders, altijd uit op symbolische ‘minder Europa’ maatregelen, zijn het hier mee eens. Goedkope politiek, ten koste van de onze jeugd. Juist in deze tijden, met eindelijk wat economische groei, moeten we ervoor zorgen dat alle Europese jongeren meedelen in het succes. En dat vergt middelen, en dus solidariteit.

Laten we die solidariteit met elkaar opbrengen. Want een verloren generatie gaat ons allemaal aan. Lodewijk Asscher maakt zich hier hard voor in de Raad en ik in het Europees Parlement.

Gisteren was de Europa-brede aftrap voor een jaar vol acties en politieke druk. In Nederland zijn de Jonge Socialisten de katalysator om ons geluid te laten horen.

Laten de Europese jeugd niet het kind van de rekening worden en kijk hier om je op te geven voor de nieuwsbrief en te zien wat jij kunt doen!

Agnes Jongerius

Agnes Jongerius

Lees meer >> 

Meer over Agnes Jongerius