Door Agnes Jongerius op 4 oktober 2016

Het is geen werkweigering als truckers niet naar Calais willen

Vrachtwagenchauffeurs, die het te gevaarlijk vinden om via Calais te rijden, mogen niet aangepakt worden voor werkweigering. ‘Alle chauffeurs hebben recht op een veilige tocht’.

Dit zegt PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius in het Europees Parlement bij het debat over de problemen in de transportsector als gevolg van de situatie in Calais.

Voor het debat had Jongerius een ontmoeting met truckers Henri Gulickx en Arjan van Erven van Transport Belangen Vereniging Nederland. Zij zoeken steun voor een petitie die oproept tot het creëren van veilige, alternatieve routes voor chauffeurs. Om die reden waren ze vandaag ook bij het debat.

Agnes Jongerius heeft alle begrip voor de zorgen van de truckers. De Franse president Hollande heeft beloofd de ‘jungle’ bij Calais, waar nu bijna 10.000 vluchtelingen bivakkeren, voor het eind van het jaar te ontruimen. De bewoners van het kamp zullen elders in Frankrijk worden opgevangen.

Het is te hopen dat het zover komt, maar tot die tijd vrezen vrachtwagenchauffeurs de doortocht bij Calais. Niet zelden komt het tot geweld als bewoners van het kamp proberen een plek te veroveren in de trucks. Terecht zijn chauffeurs deze intimidatie beu.

‘We moeten ervoor zorgen, dat zolang hun veiligheid in het geding blijft, chauffeurs over andere routes naar het Verenigd Koninkrijk kunnen rijden. Zonder dat hun bazen ze hierop mogen aanspreken. Je veiligheid garanderen is geen werkweigering. Alle chauffeurs hebben recht op een veilige tocht. Net als dat alle asielzoekers recht hebben op een eerlijke asielprocedure’, aldus Agnes Jongerius tijdens het debat.

(Persbericht 4 oktober 2016)

Agnes Jongerius

Agnes Jongerius

Lees meer >> 

Meer over Agnes Jongerius