Heren houd je hoofd koel

Door Agnes Jongerius op 7 maart 2018

De Amerikaanse president Trump en voorzitter van de Europese Commissie Juncker houden elkaar in een wurggreep als zij hun protectionistische handelsmaatregelen doorzetten en uitbreiden. Zij zouden juist moeten samenwerken om echte problemen, zoals het dumpen van Chinees staal op onze markten aan te pakken. Rond Internationale Vrouwendag wil ik zeggen: heren houd je hoofd koel.

Volgens Trump is de Amerikaanse industrie het slachtoffer van importbarrières die worden opgeworpen door andere landen. Daarom kondigde hij afgelopen week een forse importheffing aan op staal en aluminium. De Amerikanen zette hiermee de openingszet in een gevaarlijk mondiaal schaaksspel. De Europese tegenzet liet niet lang op zich wachten. Juncker kondigde namens de Europese Unie tegenmaatregelen aan. Trump reageerde op gebruikelijke wijze via Twitter dat er een importheffing komt op Europese auto’s.

Maar het blijft niet alleen bij spierballentaal. Vandaag beslist de Europese Commissie over een lijst Amerikaanse producten die in aanmerking komen voor een importheffing. Aankomend weekend zijn de importheffingen op staal en aluminium in de Verenigde Staten waarschijnlijk van kracht. Daarmee zou de handelsoorlog een feit zijn.

Trump beloofde zijn kiezers America First, maar de vraag is of deze maatregelen de Amerikaanse industrie en arbeiders gaat helpen. Een handelsoorlog gaat juist ten koste van banen en leiden tot prijsstijgingen voor consumenten. Zo waarschuwde de Amerikaanse auto-industrie dat de prijzen van Amerikaanse auto’s stijgen, omdat de grondstofkosten toenemen. De vraag is of Trump voor een tweede Detroit wil gaan.

Toch moeten wij, zowel in de Verenigde Staten als de Europese Unie, niet naïef zijn. Ja, wij ondervinden oneerlijke concurrentie door andere landen. Ik verzet mij bijvoorbeeld al jaren tegen dumping van Chinees staal op de Europese markt. Gelukkig heeft de Europese Unie gisteren de importheffingen op deze oneerlijke handelspraktijken door China verlengd. Deze ongeoorloofde vorm van Chinese staatssteun is iets wezenlijk anders dan concurrentie tussen bedrijven. Wij zouden juist met de Amerikanen moeten optrekken om dumping tegen te gaan. Daarom zeg ik: heren houd je hoofd koel.

Agnes Jongerius

Agnes Jongerius

Agnes is delegatieleider van de PvdA in het Europees Parlement. Als Europarlementariër houdt Agnes zich met name bezig met de onderwerpen Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Arbeidsomstandigheden en Handel. Agnes speelde in haar vorige periode als Europarlementariër een belangrijke rol in het bewerkstelligen van de detacheringsrichtlijn. In deze richtlijn werd vastgelegd dat gelijk loon tegenover gelijk werk

Meer over Agnes Jongerius