Europese digitale belasting belangrijk besluit, maar Europese grondslag voor winstbelasting blijft nodig

21 maart 2018

”Het belasten van de omzet van Google, Facebook, Apple en andere internetreuzen is een belangrijk besluit.”

“Het belasten van de omzet van Google, Facebook, Apple en andere internetreuzen is een belangrijk besluit. Het belastingstelsel in Europa wordt hierdoor eerlijker en sluit beter aan bij de economie van de 21ste eeuw. Maar op de lange termijn is er een structurele oplossing nodig: een Europese grondslag voor winstbelasting, zodat geschuif met winsten tussen landen niet meer mogelijk is.”

Dit zegt Paul Tang als reactie op de voorstellen van de Europese Commissie om technologiebedrijven te belasten waar ze hun inkomsten genereren. Zo kunnen deze bedrijven niet meer tussen de mazen van nationale belastingwetten glippen.

“Gemiddeld betalen digitale bedrijven een belastingtarief van 9%, terwijl traditionele bedrijven 23% betalen. Dat is een groot probleem.”

“Gemiddeld betalen digitale bedrijven een belastingtarief van 9%, terwijl traditionele bedrijven 23% betalen. Dat is een groot probleem. Europese landen verliezen enorme bedragen aan belastinginkomsten die kunnen worden gebruikt om de economie te stimuleren en de financiering van openbare diensten, zoals gezondheidszorg en onderwijs, te waarborgen.”

”het is noodzakelijk dat de lidstaten nu doorpakken en de harmonisatie van het Europese winstbelastingstelsel doorvoeren.”

“De Commissie stelt nu een omzetbelasting voor van 3%. Dat is goed als overgangsmaatregel, maar het is noodzakelijk dat de lidstaten nu doorpakken en de harmonisatie van het Europese winstbelastingstelsel doorvoeren. Op dit moment is er in de EU een oerwoud aan belastingstelsels waar landen elkaar kapot concurreren. Alleen een gemeenschappelijke geconsolideerde winstbelasting kan hier een einde aan maken. Dit voorstel van het Europees Parlement zorgt ervoor dat winsten worden belast, waar ze worden gegenereerd.”