Europees voetbalsucces moet niet eenmalig zijn

15 mei 2019

Het Nederlandse voetbal heeft in Europa een succesvol seizoen achter de rug. Paul Tang en Mark Lauriks (PvdA) presenteren een plan waarmee de clubs een eerlijke kans krijgen om het succes te herhalen.

Het Europees voetbal was eindelijk weer spannend voor Nederland. Wij hebben een driepuntenplan om dat zo te houden. Het avontuur van Ajax in de Champions League was niets minder dan een sprookje, want Ajax was bijna alle financiële voetbalreuzen de baas.

De PvdA presenteert een driepuntenplan voor leuker Europees voetbal.

Maar hoe houden we het Europees voetbal spannend, zodat het succes van Ajax, en hopelijk van andere Nederlandse clubs, niet eenmalig blijft? De PvdA presenteert een driepuntenplan voor leuker Europees voetbal. Allereerst, maak het Europees voetbal eerlijker. De laatste jaren worden de eindrondes bevolkt door steeds dezelfde clubs met de breedste selecties en de duurste spelers.

Allereerst, maak het Europees voetbal eerlijker.

Onze oplossing: stel een maximum aan het aantal spelers dat een club onder contract heeft. Sommige clubs laten talenten liever op de tribune zitten dan ze voor de concurrentie te laten spelen. Het is een verspilling van talent om deze spelers bij de rijkste clubs samen te brengen als ze daar niet spelen. Bovendien heeft het grote geld te vaak een perverse invloed. Om te beginnen zou er daarom iets kunnen worden gedaan met de hoge inkomsten uit televisierechten. Daar kan de verdeelsleutel beter, zodat rijke clubs wat minder krijgen en kleine clubs wat meer. Verder is het mogelijk om regels op te stellen die het eigendom van clubs door suikerooms beperken.

Ten tweede willen wij vals spel aanpakken.

Zo zijn Duitse clubs verplicht om 51 procent van de aandelen in bezit van de vereniging te houden. Dit leidt ertoe dat kaartjes voor een wedstrijd in de Bundesliga drie keer zo goedkoop zijn als een kaartje voor een wedstrijd in de Premier League.

Ten tweede willen wij vals spel aanpakken. Iedereen heeft recht op een eerlijke sport. Daarom wordt wat ons betreft het tegengaan van matchfixing prioriteit voor Europol en het Europees Openbaar Ministerie. Maar er wordt ook op andere manieren vals gespeeld. Zo is er sprake van oneigenlijke handel in jeugdspelers, via schimmige constructies. Daar moet veel strenger tegen worden opgetreden.

Tot slot vinden we dat de amateurclubs meer mogen meeprofiteren van het succes van het betaald voetbal.

Tot slot vinden we dat de amateurclubs meer mogen meeprofiteren van het succes van het betaald voetbal. Zij zijn de kraamkamer van het profvoetbal, maar vooral ook een plek waar jongens en meisjes, mannen en vrouwen lekker kunnen genieten van de sport en een gezellig clubgevoel. Zorg er daarom voor dat er via een solidariteitsheffing meer geld in het amateurvoetbal terechtkomt. Maak daarnaast de vergoedingen voor opleidingskosten hoger, zodat clubs die de Frenkie de Jongs van de toekomst opleiden, daar nog meer voor terugkrijgen. Om nieuwe kleedkamers te bouwen, of een nieuw veld aan te leggen. Deze drie punten zijn wat ons betreft een hattrick. Alleen als het spelletje eerlijk gespeeld wordt, blijft het leuk voor iedereen. Paul Tang en Mark Lauriks zijn voetballiefhebbers, actieve amateurvoetballers en kandidaat voor het Europees Parlement.

Door Paul Tang en Mark Lauriks

Afbeelding: Wikipedia

Waar ben je naar op zoek?