11 september 2012

De PvdA en de Jonge Socialisten tegen jeugdwerkloosheid in Europa

Dinsdag 11 september vond in Den Haag een manifestatie plaats tegen de oplopende jeugdwerkloosheid. Jonge campaigners uit heel Europa deden mee aan de actie. Diederik Samsom kwam de jongeren een hart onder de riem steken.

Uit twaalf Europese landen zijn jonge sociaaldemocraten deze week in Nederland om hun steentje bij te dragen aan de belangrijke laatste fase van de campagne. De verbondenheid tussen de PvdA en andere Europese sociaaldemocratische partijen is groot. En als er één thema is dat ons verbindt dan is het wel de strijd tegen de oplopende jeugdwerkloosheid.

In heel Europa ligt het percentage werkloze jongeren inmiddels boven de 22 procent. In sommige landen is de situatie nog veel schrijnender. Griekenland haalt een percentage van boven de 50 percentage, terwijl in Italië ruim 36 procent van de jongeren geen baan heeft. De percentages in hun eigen land werden door de jonge campaigners met grote borden getoond.

Partijleider Diederik Samsom sprak de jongeren kort toe en dankte hen voor hun komst naar Nederland. Mariëtte Hamer, die zich de afgelopen jaren heeft ingezet voor werk voor jongeren, sprak over de plannen van de PvdA om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Michiel Servaes pleitte voor meer aandacht voor jeugdwerkloosheid in Europa.

Na de manifestatie op het Plein in Den Haag trokken de campaigners de straten in om rozen uit te delen, te flyeren en mensen te overtuigen op de PvdA te stemmen. Michiel Servaes stipte het aan in zijn toespraak: de vorige keer scheelde de overwinning enkele tienduizenden stemmen. Het zou zomaar kunnen dat de inzet van deze internationale jongeren ons dit keer over de streep trekt.