Door Agnes Jongerius op 2 september 2016

De maat is vol voor chauffeurs en politiebeambten in Calais

De Franse transportbond FNTR en verschillende bewonersorganisaties uit Calais zijn de levensgevaarlijke situaties rond het illegale vluchtelingenkamp ‘De Jungle’ meer dan zat. Nog steeds worden er truckers aangevallen, zijn er schermutselingen met de politie en voelen bewoners zich ’s avonds niet veilig in de omgeving van de tunnel naar Engeland. Daarom gaan ze vandaag de wegen naar de haven en de tunnel te blokkeren.

Het vluchtelingenkamp is na pogingen tot ontruiming begin dit jaar, die uiteindelijk vastliepen bij de rechter, weer aangezwollen tot ruim 10.000. Deze illegale migranten zetten alles op alles om naar het Verenigd Koninkrijk te komen, waar ze verwachten, al dan niet in de illegaliteit, een beter leven te krijgen dan op het Europese vasteland.

Afgelopen februari ben ik met een Nederlandse chauffeur meegereden naar Calais. Daar heb ik zelf kunnen zien onder welke stressvolle omstandigheden chauffeurs hier moeten rijden.  Ze mogen niet stoppen en kunnen elk moment te maken krijgen met vluchtelingen die aan boord proberen te klimmen.

De situatie is sindsdien helaas weer verergerd. Daarom steun ik de actie van de chauffeurs. Ik hoop dat de gestreste truckers, overwerkte politiemensen en bezorgde bewoners via dit vreedzame protest hun stem kunnen laten horen.

In Europa moet er gewerkt worden aan een structurele oplossing. Vluchtelingen en vrachtwagenchauffeurs zijn allebei het slachtoffer van een falend Europees beleid.

Ik blijf me daarom inzetten voor een legale opvang met mogelijkheid tot asielaanvraag in een ander deel van de streek en betere samenwerking tussen de Franse en Engelse autoriteiten over eventuele terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Agnes Jongerius

Agnes Jongerius

Lees meer >> 

Meer over Agnes Jongerius