De keus deze week: drie keer rechts of de sociaaldemocratie

16 mei 2019

Zijn de ideeën helemaal op? Na het lege vaasje uit de statencampagne is het argument van de VVD om VVD te stemmen nu: het imago van Rutte in Europa dat beschadigd raakt als FvD de grootste wordt. Daar tegenover stelt FvD de intussen bekende combinatie van narcisme (hier zijn mijn boeken Mark!) en chaos (wel of geen Nexit, ruzies).

Onderzoek van Maurice de Hond laat zien dat vier partijen donderdag de grootste kunnen worden: Forum voor Democratie, de VVD, het CDA of de PvdA. Drie keer rechts of de sociaaldemocratie.

Drie keer rechts of de sociaaldemocratie.

Frans Timmermans wil voorzitter worden van de nieuwe Europese Commissie. Hij is door alle sociaaldemocratische partijen in Europa gekozen als hun Spitzenkandidaat. Niet om alles bij het oude te laten, maar om de koers van Europa te veranderen.

Deze verkiezingen gaan over de vraag of we werkelijk nog meer rechts beleid willen – met conservatieven, met neoliberalen, met autocraten als Orban – of dat we Europa voor de mensen heroveren met een progressief alternatief. Wat dat uitmaakt?

  1. Grote bedrijven belasting laten betalen. Na twee jaar dividenddrammen weten we hier maar al te goed hoe multinationals gebruik maken van de slappe knieën van Europese landen om zo min mogelijk te betalen. Dit kan en moet Europees worden aangepakt
  2. Betaalbaar wonen. Voor rechts is wonen een markt, voor links een basisbehoefte. De Timmermanscommissie wil landen meer ruimte geven de woningmarkt te reguleren en wil steden helpen die meer betaalbaar gaan bouwen.
  3. Duurzame economie. De verandering naar een duurzame economie vergt leiderschap. Frans Timmermans heeft dat getoond en kan Europa naar de voorhoede brengen om op een sociale manier de verandering door te voeren.
  4. Bescherming van werknemers. Door een minimumloon in alle landen. Door uitbuiting van arbeidsmigratie aan te pakken. Door bedrijven te dwingen de belangen van werknemers serieuzer te nemen.
  5. Vrijheid van Europese burgers. De rechtsstaat en de vrijheid verdedigen vergt duidelijke waarden en strijdlust. In het gevecht met Polen en Hongarije heeft Frans Timmermans laten zien dat hij durft. Als we hem een groter mandaat geven kan de vrijheid van alle Europeanen beschermd worden. Tegen bedreigingen van binnen én buiten Europa.
Wees niet onverschillig. Maak een positieve keuze. Maak de PvdA de grootste.
Wees niet onverschillig. Maak een positieve keuze. Maak de PvdA de grootste. Voor Europa. Voor een eerlijker koers. Voor een duurzame economie. Voor onze vrijheid en waarden.

Laat rechts vooral debatteren over hoe rechts het beleid moet zijn. Wij kiezen voor de toekomst. Stem Frans! Stem Timmermans!

Stem Frans! Stem Timmermans!

Waar ben je naar op zoek?